НОВИНИ

Дебати по внесения от БСП вот на недоверие

5 часа спорове между управляващи и опозиция в парламента по първия вот на недоверие към кабинета Борисов 3. БСП атакуваха кабинета на тема провал в борбата с корупцията. Управляващите определиха аргументите на левицата като неверни и заявиха, че вотът няма да успее да свали правителството. Централен въпрос в разискванията беше отсъствието на премиера Бойко Борисов от пленарната зала.

Надежда Василева
от Надежда Василева Стоил Рошкев
18:05, 23.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

ГЕРБ и БСП влязоха в размяна не само на политически обвинения, но и на лични нападки. От ляво заявиха, че корупцията е завладяла всичко в държавата и е една от главните причини за бедността.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Той, като че ли приключи вотът преди да е започнал. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук. Обръщам се най-вече към българските граждани - рано или късно, който краде от вас, ще лежи в затвора.

От ГЕРБ пък атакуваха БСП, че по тяхно време корупцията е била на много по-високо ниво и призоваха опозицията да подкрепя кабинета.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ : Не ви прави чест, когато говорите лъжи. Сега сме много по-мотивирани, и по-силни, няма алтернатива на днешното управление.

От БСП многократно призоваваха парламентарния шеф да извика премиера в пленарната зала.

Стоян Мирчев - БСП - Вие сте смела жена, за разлика от страхливеца в МС.
Цвета Караянчева - председател на НС: Моля ви, запазете тишина, колеги!
Лъчезар Иванов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Десет пъти последователно изгубихте избори от ГЕРБ и на последните избори - аха, аха да спечелите, ама не.. А тез витрини са отрупани с безброй жадувани неща.

Силата на нашата партия е в лидера Борисов, който без страх разкрива всички схеми.

Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Щеше да бъде смешно, ако не беше толкова тъжно. Хареса ли ви това есе ли е, памфлет ли е, не му знам литературния вид? Ние предупреждавахме от ДПС, предупреждавахме и БСП, и останалите и в медиите, че този дебат ще се превърне точно в това - в отрицание на целите, които си поставя.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: По всички тези въпроси с подобни дебати, от които някой може да си вдигне рейтинга нещичко или поне така си мисли, файда - йок.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие. И отново посочиха, че е необходима нова визия за развитие на страната на базата на програма, която не може да се изпълнява от популисти и националисти.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС - Само аритметиката в политиката вече не е решение на проблема с управлението. С този вот това правителство е малко вероятно да падне, но то е обречено заради генезиса му.

А думи на вицепремиера Валери Симеонов предизвикаха остри реакции сред опозицията.

Валери Симеонов - вицепремиер : Вотът е фалшив, жалък, унизителен за хората. Поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП...вместо в българската Тереза Мей се превръщате в политическата Анита Мейзер.
Йордан Цонев - ДПС: Когато говори едно недоразумение с менторски тон срещу една партия ,която има заслуги за демокрацията.
Антон Кутев - БСП: Ако сте безпомощни, когато един човек обижда, нямате място тук. Или той, или вие - кой си тръгва?
Елена Йончева и Делян Добрев отново размениха обвинения за фирми, пари и офшорки.
Делян Добрев - ГЕРБ - Визирам колеги от ляво - при вас се получава - Крадецът вика дръжте крадеца.
Елена Йончева - БСП - Винаги съм водила изрядно счетоводство и съм плащала данъци. Ако има нещо нередно, да бъде внесен сигнал в прокуратурата.

От Воля потвърдиха, че са против вота на недоверие.

Веселин Марешки - председател на Воля: Свалянето на правителството би тласнало страната в хаос, безвремие и ширеща се корупция.
Томислав Дончев - вицепремиер: Корупцията не е лека настинка и няма как да се лекува с витамини.

Според управляващите, войната с корупцията може да се спечели само със силното участие на обществото.

Гласуването по вота на недоверие ще бъде в четвъртък сутринта. БСП и ДПС имат общо 105 депутати, т.е под необходимите 120, за да успеят да свалят правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените в историята и историята на жените и пола
"Жените в историята и историята на жените и пола"
Фирми от област Благоевград и Македония се рекламират във виртуален панаир
Фирми от област Благоевград и Македония се рекламират във виртуален панаир