НОВИНИ

Дебатът на републиканците

В разгара на кандидатпрезидентската кампания в Съединените щати, претендентите за номинация на републиканската партия се събраха за последен за годината дебат. Изненадата на вечерта - Доналд Тръмп изневери на стила си и този път не предизвика скандал. Кой къде е в надпреварата и с какво се опитва да спечели доверието на избирателите?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:37, 16.12.2015
Чете се за: 01:02 мин.
По света

След няколко наситени със събития седмици, очаквано външната политика е темата, която доминира по време на дебата. Борбата срещу "Ислямска държава" е приоритет за всички кандидати, но вижданията им за това как трябва да се води тя, силно се разминават. Джеб Буш се обяви за по-близко сътрудничество с арабския свят, противно на предложението на Доналд Тръмп за забрана за влизане на мюсюлмани в странта. Двамата си размениха и по няколко остри реплики.

Джеб Буш: Доналд има дар слово, но е кандидат на хаоса и би бил такъв и като президент. Той не може да бъде държавен глава, който да опази страната ни.
Доналд Тръмп: Джеб говори така, защото изцяло се провали по време на тази кампания. Но на никой не му пука. Видимо аз съм най-стабилният кандидат.

Тръмп се обяви и за блокиране на интернет в части от Сирия и Ирак. Според него, независимо, че това означава погазване на свободата на словото, джихадистите се организират именно чрез интернет и контрол върху него трябва да има.

Сенаторът на Флорида - Марко Рубио и Тед Круз изненадващо подкрепиха Тръмп. Според тях стремежът към политическа коректност е изложил на огромен риск страната, а основен виновник за това е Барак Обама. Задочни критики към настоящия президент имаше и заради искането му за затягане на контрола върху оръжията.

Тед Круз: И още нещо - Обама и Хилари Клинтън искат да приемем десетки хиляди сирийски бежанци, въпреки опасността, която би донесло това.

Круз заяви, че ако бъде избран ще въведе тригодишна забрана за достъп на хора, идващи от държави, в които има клетки на терористични групировки. Според последните проучвания обаче това е малко вероятно, защото начело в надпреварата продължава да е Доналд Тръмп, който има подкрепата на 33 процента от републиканците. На дъното на класацията пък е Джеб Буш, с едва 9 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията
Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията
След 15 години раздяла  - Ал Бано и Ромина Пауър пеят в Арена Армеец
След 15 години раздяла - Ал Бано и Ромина Пауър пеят в "Арена Армеец"