НОВИНИ

Дебатите по вота на недоверие към правителството в Италия ще бъдат на 20 август

Тази вечер италианският Сенат насрочи за 20 август дебатите по вота на недоверие към правителството на премиера Джузепе Конте. Вотът беше внесен от Матео Салвини - лидер на една от партиите в управляващата коалиция, който настоява за предсрочни избори. Този ход хвърли Италия в политическа криза в разгара на лятото с непредсказуеми последици.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:52, 13.08.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света
дебатите вота недоверие правителството италия бъдат август

Политическата криза провали ваканцията на италианските сенатори. Вицепремиерът и лидер на "Лига" Матео Салвини обяви край на управляващата коалиция с Движение "5 звезди" след конфликти с другия вицепремиер и лидер на движението Луиджи ди Майо. Салвини си навлече обвинения, че не действа в парламента, както е редно, а от плажа. След явяването му на сицилиански плаж камерите заснеха скандал между негови противници и привърженици.

Коалицията се пропука сериозно след победата на "Лига" на евроизборите, на които движение "5 звезди" претърпя поражение. Миналата седмица партньорите бяха на противоположни позиции относно строежа на високоскоростна жп линия Лион-Торино. "5 звезди" загуби вота в Сената, а Салвини обяви, че не може да разчита на съюзника си.

Смята се, че той иска предсрочни избори, с надежда да стане премиер и дори вече е започнал кампания. Но плановете му не вървят гладко, коментира Ройтерс, след като тази вечер Сенатът отхвърли искането му вотът на недоверие към кабинета да се дебатира утре. "5 звезди" и опозиционни партии се опитват да сформират мнозинство, за да се избегнат предсрочните избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъдите от протеста край сливенското село Крушаре се оттеглят
Животновъдите от протеста край сливенското село Крушаре се оттеглят
Жители на наводненото преди 3 г. село Константиново излизат на протест
Жители на наводненото преди 3 г. село Константиново излизат на протест