НОВИНИ

Дебатът за и против излизането на Великобритания от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън призова гражданите да продължават да се регистрират за референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз.Уебсайтът на избирателната комисия се срина преди изтичането на крайния срок. Затова регистрацията за референдума на 23-ти юни беше продължена. Камерън и водачът на лагера за излизане от Евросъюза - Найджъл Фараж, отговаряха на зрителски въпроси в телевизионно предаване.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:18, 08.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
дебатът против излизането великобритания

Какво ще спечели и какво ще загуби Великобритания ако излезе или остане в Евросъюза? Премиерът Дейвид Камерън и лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж защитиха позициите си един след друг в предаване по телевизия Ай Ти Ви. Фараж беше пръв. Той каза, че британците трябва да определят сами съдбата и законите си.

Найджъл Фараж, лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство: Според мен еврозоната е катастрофа. Вижте какво направиха с Гърция и със средиземноморските страни. Кризата с мигрантите не само разделя страните, а води и до вътрешни разделения.

Фараж често прекъсваше задаващите въпроси. Самият той чу обвинения в расизъм.

- Вие ще засилите дискриминацията срещу чернокожите британци с антиимигрантските си изказвания.

Найджъл Фараж: Грешите и ще ви кажа защо. Аз съм за Британската общност на нациите и мисля, че е лошо да й обръщаме гръб заради европейския политически проект.

Премиерът Дейвид Камерън призова британците да запазят членството в ЕС, където вече имат специален статут.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Ние не сме в еврозоната, имаме своя валута. Не сме в Шенген, запазихме границите си. Членството ни дава търговия и сътрудничество.

Камерън припомни мнения, че излизането от Евросъюза ще порази тежко икономиката.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Ако напуснем, пак ще продаваме в общия пазар и ще спазваме правилата на Брюксел, но няма да сме на масата за преговори. Трябва да сме в организацията, да се борим за британските интереси и работни места.

След предаването имаше наплив от регистрации за гласуване и уебсайтът се срина. Само вчера се регистрираха половин милион души. Прогнозите за резултата все така се колебаят

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските синдикати плашат с протести и на Евро 2016
Френските синдикати плашат с протести и на Евро 2016
1,350 милиарда лева за екопроекти на общините
1,350 милиарда лева за екопроекти на общините