Темата, която вълнува всички европейци - ще продължим ли да сменяме времето? Какво реши Европейският парламент обяснява кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Европейската комисия да извърши цялостна оценка дали е необходимо промяна на директивата, която регламентира смяната на зимното с лятно часово време в ЕС. За това призоваха евродепутатите в резолюция, приета днес в Страсбург. Първоначалната идея на някои евродепутати да се гласува отмяната на лятното часово време беше отхвърлена.

Граждански инициативи и петиции в цяла Европа настояват да бъде премахната смяната на времето заради вредни последици за здравето на хората и животните. Техните искания стигнаха и до Европарламента, но евродепутатите останаха разединени. Някои категорично настояват за промяна на сегашното състояние, защото редуването на зимно и лятно часово време не носи икономически ползи.

Виолета Булц - еврокомисар по транспорта: Ако позволим на държавите-членки свободно да решават дали да сменят времето, или не, това би нарушило функционирането на вътрешния пазар. Затова аз съм против такова решение.
Генисе Майсен - евродепутат от АЛДЕ: Искаме в целия Европейски съюз да се премахне смяната на времето. Тя беше въведена, за да се пести електроенергия, но много изследвания показват, че спестява само между 0,1 и 0,5 процента.
Анджело Чиока - евродепутат от „Европа на нациите и свободите“: Хората искат от нас да говорим за важни теми като миграция и безработица, вместо това ние говорим за нелепи неща като премахването на лятното часово време.
"За" и "против" лятното часово време

"За" и "против" лятното часово време

Европейският парламент ще обсъди въпроса за лятното часово време. Дебатите "за" и "против" продължават от години. Причината за въвеждането на лятно ча...

До сега една единствена държава - Финландия е поставила официално в Брюксел въпроса за отпадането на лятното часово време в ЕС.

Бизнесът у нас иска само лятно часово време

Бизнесът у нас иска само лятно часово време

България въвежда през 1979 година смяната на зимното с лятно часово време. Сега бизнесът у нас иска само лятно часово време. Работодателите са изчисли...