НОВИНИ

Излезе дебютният роман на победителя от „Ръкописът“

Ръкописът на Георги Бардаров се превърна в книга. „Аз още броя дните“ ще бъде представена на 19 май, четвъртък, от 19:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК. Преподавателят в СУ„Св. Климент Охридски“ е победител в първия по рода си риалити формат за дебютен роман в България – „Ръкописът“ на БНТ1, а голямата награда бе договор за издаване на творбата му от издателство „Сиела“.

Излезе дебютният роман на победителя от „Ръкописът“
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 16.05.2016
Чете се за: 01:25 мин.
Още

Георги Бърдаров бе избран от жури в състав: Ваня Щерева, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев. Той спечели в конкуренция със 72-ма участници, чиито романи в продължение на три месеца се състезаваха в предаването на БНТ. До големия финал на литературното шоу достигнаха и Любослава Трайкова, Васил Панайотов, Пламен Глогов и Ралица Стоянова. Всички те, в 12 предавания, преминаха през различни творчески задачи за да се преборят за мястото си в него.

Романът „Аз още броя дните“ е написан по действителен случай. Историята разказва за забранената любов между християнин и мюсюлманка по време на войната в Босна и Херцеговина през 1993 г.Тя се развива на фона на най-дългата обсада на град в човешката история, тази на Сараево – 1395 денонощия, с 495 дни по-дълга от Ленинградската блокада. Проследени са последните часове преди опита им за бягство на 19 май 1993 г. Братоубийствената война и трагедията на обикновените хора са предадени през очите на двамата влюбени. Това е историята на една любов, надживяла разделението, религиите, живота и може би дори смъртта. Романът поставя въпроси по много екзистенциални проблеми, свързани с вярата, любовта и хуманността.

„Помня как затворих книгата и си казах: „Значи все пак няма невъзможни неща“. Няма невъзможни неща, само ако имаш правилните хора до себе си, които да ти дадат толкова много от себе си и да те изваждат от мрака, когато е най-черно около теб. Няма невъзможни неща, само ако продължиш да вървиш, когато всичко в теб крещи да спреш. Да, към този момент съм се стремял от детството и знам, че той е само начало“, споделя Бърдаров.

Българската национална телевизия е първата медия, която реализира оригиналния формат „Masterpiece“ с българско заглавие „Ръкописът“ - едно различно, интелигентно риалити, в което писателите допуснаха зрителите в неприкосновения акт на творческия процес. За голямата награда се състезаваха над 200 дебютиращи писатели. В ефира гостуваха именити български и чуждестранни автори. Повече от милион и четиристотин хиляди зрители проследиха как ръкописът се превърна в роман.

;


ЗА ГЕОРГИ БЪРДАРОВ

Георги Бърдаров е доцент в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е зам.-декан на факултета и ръководител на катедрата по „Социално-икономическа география“. Автор е на десетки научни и популярни разкази. Трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“.

Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. Дългогодишен сценарист на популярни телевизионни предавания. Гордее се с произхода си от с. Кулата и е фен на футболния отбор на Уругвай.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Поморие станаха част от първото детско полицейско управление
Ученици от Поморие станаха част от първото детско полицейско управление
Новият главен архитект обеща да превърне София в зелен град
Новият главен архитект обеща да превърне София в зелен град