НОВИНИ

Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

Как да се предпазим от неприятни грешки при декларирането на доходите си, ако все още предпочитаме хартиените данъчни декларации, вместо онлайн системата на НАП?Отговорът от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
19:53, 19.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

За улеснение на всички българи, които продължават да декларират годишните си доходи на хартия, а не по интернет, НАП предлага декларация с баркод, която ни предпазва от грешки при попълването ѝ

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Декларацията е по-добра от простото попълване на хартия, защото всички калкулации в нея се извършват изцяло автоматично. Контроли предотвратяват допускането на грешки и в този смисъл рискът да се сгреши в тази декларация е пренебрежимо малък.

Декларацията с баркод трябва да се изтегли първо от електронния сайт на НАП и след това да се попълни офлайн.

Готовата декларация трябва да се разпечата на хартия.

;

Особеното в декларацията с баркод е, че тя трябва да бъде подадена или по пощата, или на място в някои от териториалните дирекции на НАП.

За всички, които искат все пак да си спестят разходката до пощенския клон или до офис на НАП, остава възможността за електронно деклариране.

Росен Бъчваро, говорител на НАП: Електронната услуга, която може да се използва с персонален код или електронен подпис, извършва цялата подготовка, цялото попълване плюс подаването абсолютно автоматично и безплатно.

От НАП напомнят, че ако до 31 януари декларираме доходите си онлайн и платим дължимия данък, можем да се възползваме 5-процентна отстъпка. За всички останали последният срок е 30 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция обяви офанзивата срещу сирийски град Африн
Турция обяви офанзивата срещу сирийски град Африн
Заплатите в болницата в Добрич са увеличени с 15 процента
Заплатите в болницата в Добрич са увеличени с 15 процента