НОВИНИ

Делата за корупция по високите етажи ще се гледат от Специализирания съд

С последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс делата за корупция по високите етажи на властта от днес ще се гледат в Специализирания съд. Няма официална статистика колко точно дела и в какъв срок реално ще влязат в специализираните структури. Ясно е обаче, че те и сега имат недостиг на магистрати и помещения. Не бяха разсеяни и съмненията, споделени от юристи и експерти в неправителствения сектор - за извънреден съд, какъвто Конституцията забранява.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:50, 06.11.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Специализираният съд и прокуратура бяха създадени през 2011 г. при първия кабинет на ГЕРБ. Тогава също беше обсъждана идеята в него да се гледат делата за корупция. В крайна сметка останаха само процесите за организирана престъпност и тероризма. Сега сред аргументите за преместването е, че това е втората и логична стъпка. Има обаче доста въпросителни, свързани с капацитета на специализирания съд и очаквания ефект.

Промяната засяга делата за корупция в 10 категории, сред които депутати, министри, кметове, шефове на агенции, магистрати.

Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Категорично смятаме, че да, ще доведе до повишаване на ефективността в борбата с корупцията.

Смятаме, че колегите ни от ЕК ще оценят тези изменения като сериозна стъпка в усилване на предпоставките за борбата с корупцията и нейното преодоляване.

Златка Стефанова, адвокат: За мен остава неясно защо се прави това - дали с определена показност или се очакват резултати от съдии, които ще бъдат поощрявани финансово. И в тоя случай ако втората ми догадка е вярна - можем ли да говорим за независим и безпристрастен съд в съответствие със закона.

Дела срещу определени хора, заради тяхното качество, водени по различни правила и с преференции за съдиите, за каквито може да се приемат 6-те заплати бонус - тези три характеристики, според адвокат Стефанова, създават предпоставки за извънредно правосъдие. Върховните съдии вече обявиха, че ще отнесат въпроса до Конституционния съд.

Златка Стефанова, адвокат: Конституционният съд, за да приеме, че когато беше въведен специализиран съд у нас - той не е извънреден - каза точно това - това не е съд, създаден за да гледа престъпления срещу определени лица, а е съд, който да гледа определени престъпления. Това вече е изменено.
Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в НС: Ние стриктно сме следвали тяхното решение и смятам, че по никакъв начин не сме усилвали характеристики на Специализирания съд, така че да бъде извънреден по смисъла на Конституцията. Напротив - това е съд със специализация в дела.

До края на работния ден нямаше постъпило дело за ВИП-корупция в Специализирания съд. Висящите производства ще бъдат приключени от съответния съд или прокуратура, в които са започнали.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Ако ме питате от днес не сме започнали да изпращаме чували с дела към специализираната прокуратура.

Очаква се един от първите обвинителни актове, които ще бъдат внесени, да е срещу бившите министри Трайков, Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев, който беше върнат от СГС преди седмица - заради процесуални нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от община Суворово ще получават топъл обяд през зимата
Деца от община Суворово ще получават топъл обяд през зимата
Досиетата от рая: Ще се заговори ли за края на офшорките?
"Досиетата от рая": Ще се заговори ли за края на офшорките?