НОВИНИ

Делфините говорят почти като хората

Учени записаха разговор между делфини и установиха, че те имат "високо развита устна реч", приличаща на човешката. Делфините говорят с изречения, състоящи се от до пет "думи", под формата на сонарни импулси, цъкания и подсвирквания. Те изслушват внимателно другия, преди да му отговорят.

bnt avatar logo
от БТА
11:36, 13.09.2016
Чете се за: 00:28 мин.
Още
делфините говорят почти хората

"Това прилича на разговор между двама души" - пише ръководителят на изследването Вячеслав Рябов в сп. "Математика и физика". Произвежданите от делфините импулси се различават по продължителност и честота. "В това отношение можем да предположим, че всеки импулс е фонема или дума от делфинския език" - добави Вячеслав Рябов.

За наше съжаление, речта на делфините е в такава честота, че не може да бъде уловена от човешкия слух. "Този език има всички характеристики на човешкия. Това показва високо ниво на интелигентност и съзнание. Езикът на делфините може да се смята за високоразвит, сроден на човешкия" - каза Рябов.

Изследването е направено в природния резерват Карадаг с две афали - Яша и Яна, които от 20 години живеят в басейн. Специалистите отдавна приемат, че поведението на делфините не е като на другите животни. Известно е например, че те имат индивидуално подсвиркване и съобщават нещо на останалите в стадото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив преглеждат безплатно за туберкулоза
В Пловдив преглеждат безплатно за туберкулоза
Жан-Клод Юнкер обещава повече помощ от ЕС за охрана на нашите граници
Жан-Клод Юнкер обещава повече помощ от ЕС за охрана на нашите граници