НОВИНИ

Делото за катастрофата, при която загина синът на шефа на ДАНС

Допълнителни експертизи ще изясняват причините за катастрофата на бул. "Симеоновско шосе", при която след сблъсък между мотор и лека кола загина синът на председателя на ДАНС - 20-годишният Юлиян Георгиев. Подсъдим по делото за причиняване на смърт по непредпазливост е шофьорът на автомобила - Георги Илиев, който е съсобственик на голяма верига пицарии. Инцидентът стана през април миналата година на отбивката за Ловния дом.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:02, 22.12.2015
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Смъртта е била неизбежна, казаха съдебните медици. Заключенията от аутопсията и няколко автотехнически експертиза бяха изслушани от съда. Мерцедесът е навлязъл в насрещното платно с около 30 км в час, като скоростта му е намалявала, но не е спрял, за да осигури предимство на движещите се направо. Това обясниха вещите лица. Те предположиха, че колата е завила, преди прекъснатата маркировка. 20 годишният младеж, с мотора Ямаха се е движил с не по-малко от 120 км в час. И двете превозни средства са напълно унищожени след сблъсъка.

Павел Джамбов - вещо лице: "Според нашето заключение мотоциклетът е бил със 120 км в час. - Това много ли е? - За градски условия е висока. - Неправилно ли е завил? - Аз не мога да говоря правилно, неправилно."

Според експертите, 20-годишният Юлиян Георгиев е употребил канабис. Следи от веществото са открити в кръвта и урината му. Каква точно е била концентрацията обаче може да се установи след допълнителни химически изследвания.

доц. Александър Александров - експерт по съдебна медицина: "Химическата експертиза е показала такъв резултат, наличие на тетрахидроканабидон. Това е вещество, което се съдържа в канабиса."

Георги Илиев даде обяснения пред съда. Разказа, че често правел ляв завой на това място, за да стигне до пицарията и маневрата е разрешена. Заяви, че не е видял мотоциклета. Чул метален удар и даже помислил, че върху него е паднало дърво. Със слизането разбрал какво е станало и изпаднал в паника, защото не виждал шофьора. Свидетели се обадили на 112. Пробата на Илиев за алкохол и наркотици е отрицателна.

Бащата на загиналото момче - председателят на ДАНС - Димитър Георгиев е частен обвинител по делото. Той също отказа коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радиохирургията у нас с първи добри резултати
Радиохирургията у нас с първи добри резултати
Модерно лъчелечение във Варна
Модерно лъчелечение във Варна