Президентът Росен Плевнелиев се яви като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. Ненчев е на съд по две обвинения - че не е задействал договора с руската корпорация МИГ за ремонт на българските двигатели за изтребителите и че не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите.

При влизането си в Съдебната палата президентът Росен Плевнелиев сподели, че за първи път е свидетел в съдебна зала и ще отговори на въпросите на журналистите след като даде показанията си пред съда, предаде репортерът на БНТ Пенка Ангелова.

По отношение на Ненчев Плевнелиев заяви категорично, че бившият министър на отбраната не е действал по самоинициатива, а е имал политическа рамка, в която, по думите на Плевнелиев, водещо е било съвместимостта с НАТО.

Плевнелиев акцентира в изложението си пред съда на изострените през 2014 година отношения между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга. Плевнелиев посочи като основен елемент в показанията си среща на върха на НАТО в Уелс, на която е обърнато специално внимание на страните, които разполагат със старо руско оборудване - че то не е съвместимо със стандартите на НАТО. Както и че на същата среща е даден като добър пример Полша, за това , че е успяла да надгради своите МиГ-ве така че да са съвместими със стандартите на НАТО.

Плевнелиев обясни още и за заседание на Консултативния съвет по национална сигурност от април 2015 година, на което участниците се обявяват в общо становище за повишаване на съвместимостта с НАТО и посочват, че каквито и инвестиции да се правят, трябва да допринасят в тази посока.

Повече по темата вижте във видеото.