НОВИНИ

​Делото "Алабин" не влезе в съда и след 10 години

Софийският градски съд не даде ход на делото за рухналата сграда на ул. „Алабин", която преди 10 години погреба две млади жени. Причината - бащата на едно от загиналите момичета поиска служебен адвокат, защото е безработен и няма достатъчно средства, за да наеме защитник, който да го представлява по делото.Следващото заседание на съда е насрочено през октомври, когато трябва да започнат разпитите на свидетелите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:55, 07.07.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

При инцидента на 19 септември 2006 г., загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Двете млади жени бяха затиснати в колата им от руините на срутилата се сграда.

Тихомир Игнатов: 10 години след трагичния инцидент мястото, където рухна сградата убиец продължава да е заградено. Виновни за смъртта на двете момичета все още няма. След редица обрати по делото прокуратурата повдигна обвинение на общо четирима души.

Днес пред съда се изправиха собственикът на сградата Георги Кирчев, Петър Петров, който е трябвало да контролира ремонта и Николай Симеонов управител на фирмата "А3-Архитектура и изпълнение" . Оказа се, че четвъртият обвиняем Манчо Иванов, който е собственик на фирмата, извършвала ремонтните дейности, от пет години живее във Франция. Процесът срещу него ще се води задочно. Ако вината на четиримата обвиняеми бъде доказана, те могат да получат до 15 г. затвор. В края на заседанието майката на едно от момичетата не скри разочарованието си от фалстарта на делото.

Александрина Ченишева, майка на загиналата Деница: Вътрешно никак не ми е добре. След като сме стигнали дотук трябва да вървим в някаква посока, за да стигнем до края, ако въобще стигнем.

Според майката на Деница, по делото е оказван натиск.

Александрина Ченишева, майка на загиналата Деница: Спомням си за първите двама прокурори, които искаха да приключат делото със заключение, че сградата се е самосрутила. Следствието и следващите прокурори казаха, че не е така.
Константин Симеонов - адвокат на подсъдимите Николай Симеонов и Петър Петров : Според мен някой просто го е бил забравил това дело, защото личи, че по него не е правено нищо за дълъг период от време.

По време на 10-годишното разследване, по делото се смениха петима прокурори. През 2010 държавното обвинение приключи случая с мотива, че лошото състояние и липсата на поддръжка на сградата са основната причина за срутването. Съдът обаче отмени прекратяването на делото и го върна за доразследване.Според защитата отговорността за рухналата сграда трябва да се търси на друго място.

Константин Симеонов - адвокат на подсъдимите Николай Симеонов и Петър Петров: Настоящите виновници са подминати. Общината, Фонда за жилищно обновяване и редица други организации довели сградата до това състояние.

В експертизите по делото се твърди, че сградата е рухнала и заради ремонтните дейности. Според показанията на един от работниците на обекта, в деня на трагедията, лично собственикът на сградата е наредил да се изкъртят носещите колони.

Константин Симеонов - адвокат на подсъдимите Николай Симеонов и Петър Петров: Няма подпорни стени, които да са бутани. Няма колони, които да са бутани, защото в тази сграда просто няма колони. Този свидетел никога не е влизал на обекта. Той е давал показания няколко пъти и всичките са били различни.

По делото са събрани 40 тома доказателства. Предстои съдът да разпита 47 свидетели и да изслуша 10 вещи лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два ТИР-а се удариха челно край Пловдив, има загинал
Два ТИР-а се удариха челно край Пловдив, има загинал
Храмов празник на Араповския манастир
Храмов празник на Араповския манастир