Поредно заседание по делото КТБ с четене на обвинителния акт. Едва през лятото на 2019-та процесът може да тръгне с разпит на свидетели, прогнозират защитниците на Цветан Василев. Все още се чакат и решения по същество относно екстрадицията на Василев, който напусна България през 2014 г. преди да бъде издадена заповед за ареста му.

Делото стартира по същество 4 години след фалита на КТБ. От прокуратурата трябва да изчетат близо 5000 страници от обвинителния акт в съдебната зала.

Четенето започна в началото на май, а първите страници бяха изслушани на крак с мотива, че това е най-тържествената част от процеса, което провокира напрежение в залата от страна на защитата. Близо половин година по-късно все още не е прочетена и половина от диспозитива на обвинителния акт, а заради недостиг на зали в спецсъда процесът се премести в най-тържествената зала на СРС.

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: Дълъг, сложен мащабен като замисъл. Какъв ще е резултатът, ще видим след години. Дотук са прочетени 1 200-1 300 страници остават близо 4 000. - С това темпо какви са вашите прогнози? - Евентуално другото лято ще се даде ход по същество с разпит на свидетелите.

Банкерът ще бъде съден задочно - като ръководител на организирана престъпна група, източила над два и половина милиарда лева от КТБ. Заедно с него пред съда ще отговарят висши банкери, одитори и служители във фалиралата банка. Не ясно обаче дали и кога Василев ще бъде предаден на българската прокуратура, тъй като процедурите в сръбския съд продължават без решение по същество. Не ясно и на какъв етап е жалбата на банкера по закона "Магнитски".

Христо Ботев, адвокат на Цветан Василев: - Има ли шанс скоро да дойде в България? - Не, едва ли. Чакаме резултати и произнасяне. На този етап няма какво да ви кажа.

В процеса трябва да бъдат разпитан близо 400 свидетели.