НОВИНИ

Делото срещу Баневи тръгна в спецсъда

Делото срещу Николай Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария тръгва по същество на 21 октомври, реши днес спецсъдът. На разпоредителното заседание защитниците им поискаха обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за корекции, а Николай Банев да бъде пуснат под домашен арест. Съдът обаче прецени, че исканията са неоснователни. Магистратите не допуснаха и предявен от Министерството на финансите иск за неплатени данъци за около 1.7 млн. лева с мотива, че това ще затрудни процеса.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:12, 24.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Николай, Евгения и Мария Баневи са изправени пред съда за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Мария Дойчева - прокурор: "Това е една много дълга престъпна дейност, за която години наред смея да твърдя, че сигурно е имало чадър".

Пред съда Николай Банев нарече обвинителния акт "пасквил" и за пореден път се оплака от условията в ареста, описвайки ги като "дивашки" и "чудовищни". Съпругата му Евгения пък заяви, че от обвинителния акт не разбира в какво е обвинена. По думите й голяма част от информацията в него е извадена от жълтата преса, за да илюстрира луксозния начин на живот на семейството. Според Банева публичността на делото ѝ създава големи проблеми заради сумите, които се цитират, че семейството ѝ разполага.

Евгения Банева: "Заплахи за отвличания и т.н. за децата, защото може да си представите такива суми какви очаквания създават в хора, които не могат реално да преценят, че това са абсолютно нереални суми. Имам документирани посещения в ареста на "Г. М. Димитров" от такива хора".
Мария Дойчева - прокурор: "Ние нямаме такива сигнали. Госпожа Банева нито устно, нито писмено е подавала такива твърдения пред прокуратурата, нито пред разследващите органи".

На 21 октомври се очаква да бъдат разпитани първите от над 170-те свидетели по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Борис Станчов изпил ампула преди фаталния мач в Албания
Боксьорът Борис Станчов изпил ампула преди фаталния мач в Албания
Каква е икономиката на София? Коментар на Борислав Цеков и Стоян Панчев
Каква е икономиката на София? Коментар на Борислав Цеков и Стоян Панчев