Мегапроцесът за източването на фалиралата КТБ стартира днес по същество. Банкерът Цветан Василев ще бъде съден задочно - като ръководител на организирана престъпна група, източила над два и половина милиарда лева от КТБ. Заедно с него пред съда ще отговарят висши банкери, одитори и служители във фалиралата банка. Процесът започна със скандал заради решението на съда обвинителният акт от 5000 страници да бъде изчетен и изслушан на крака поне в началото, защото според съдията това е една от най-тържествените части от процеса.

Точно в 10.00 часа в съдебната зала се явиха, както всички обвиняеми, така и техните защитници. Процесът се води в отсъствието на Цветан Василев, който се намира в Сърбия и очаква решението на сръбските власти относно поисканата му екстрадиция. Началото на процеса беше белязан със скандал.

Съдът поиска всички в залата да станат на крака, докато се чете обвинителният акт. Той обаче е дълъг 5 000 страници и ще са нужни дни наред, докато бъде изчетен. Това провокира защитниците. Последваха кратки реплики и в крайна сметка съдът размисли и хората отново имаха възможност да седнат на местата си.

Минути по-късно ръководителят на спецпрокуратурата реши да напусне залата. Пред журналисти той заяви, че адвокатите умишлено бавят процеса и е имало начин обвинителният акт да не се чете - той е качен повече от една година на страницата на прокуратурата.

От държавното обвинение твърдят, че имат доказателства за оказван натиск върху свидетели. Стана ясно, че се разследват и магистрати. Също така срещу един от адвокатите на Цветан Василев е започнало разследване. Има информация, че той е получил 200 000 лв за "профилактиране" на ключов свидетел.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Разгръща се стратегия за натиск върху свидетелите. Всякаква. Използват се законни, полузаконни, незаконни способи. Заплахи с убийство срещу един-двама свидетели по делото. От други свидетели по делото, които са от кръга на Цветан Василев - образуват се търговски и частен характер наказателни дела в Софийски районен съд, в Апелативен съд има сега производство. Имат право, образуват от свидетели, които са от кръга на Цветан Василев, от свидетели по делото КТБ.
Адвокат Лазар Карадалиев: Това са поредните тъпотии на г-н Гешев повече няма да коментирам.
Адвокат Христо Ботев: Това е предвидена в закона процедура. Обществото и всички трябва да се запознаят. Никой не е длъжен да чете сайтове. Човек като напише нещо все пак после трябва да си го прочете все пак.


По делото трябва да бъдат разпитани над 400 свидетели.