НОВИНИ

Започна делото за трагедията в Хитрино

В Шуменския окръжен съд започва делото за трагедията в Хитрино. При експлозията на цистерни, пълни с газ през декември 2016-та година, загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. 13 месеца по-късно на подсъдимата скамейка се изправят двамата машинисти, които според прокуратурата са виновни за инцидента. Повече за делото от Здравка Русева.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
11:56, 15.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Преди минути завърши първото заседание по делото за трагедията в Хитрино. Това се очертава второто мега дело след "Килърите" в Шуменския окръжен съд. Заседанието беше гледано при открити врата. Пострадалите на този етап не предявяват граждански искове, но се конституират като частни обвинители.

От националната компания Железопътна инфраструктура също са изпратили молба до Шуменския окръжен съд и те да бъдат конституирани като частни обвинители и са предявили граждански иск в размер на 315 029 лева за причинени щети. Страните се изказаха по това искане, като прокуратурата смята, че това е процесуално недопустимо. Защитата на пострадалите смята, че молбата е допустима, но съдът да прецени.

Защитата на подсъдимите всъщност извади довода, че НКЖ няма качества на пострадало лице и молбата няма как да бъде удовлетворена. В крайна сметка съдът реши със свое определение НКЖ на този етап да се конституира като частен обвинител.

В хода на това съдебно производство защитата на подсъдимите направи искане за отвод на прокуратурата с мотива, че по време на досъдебното производство прокуратурата е предявила необективност. Смята, че не са им изпълнени три молби, които са били изпратени през това време за предявяване на доказателствени искания. А именно видеозаписи, които са направени по време на огледи, в които според тях се съдържат доказателства за състоянието на железния път. Също така видеозаписи от дневниците, в които се съдържа информация какви действия и какви сигнали са изпълнявали служителите на гара Хитрино. Защото според тях тези видеозаписи съдържат доказателства, които са важни за тяхната защита.

Вижте във видеото какво казаха двама от потърпевшите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В 23 града медици от общински болници излизат на протест
В 23 града медици от общински болници излизат на протест
Община Ценово търси средства по Красива България за ремонт на детска градина
Община Ценово търси средства по "Красива България" за ремонт на детска градина