От четвърти опит Специализираният съд даде ход на мегаделото за източването на "КТБ". Процесът започна в отсъствието на банкера - Цветан Василев, който ще бъде съден задочно като ръководител на организирана престъпна група с още 17 подсъдими - висши банкови служители, одитори, счетоводители и касиери. С мотива, че ще затрудни делото - съдът отказа да гледа граждански иск от синдиците на КТБ на стойност над 2 и половина милиарда лева.

Съдът прие, че Василев е редовно призован чрез сръбските власти и няма уважителна причина да не се яви. Отхвърлени бяха доводите на защитата, че той иска да присъства лично, но му пречи висящата процедура по екстрадиция и забраната да напуска Белград.

Константин Симеонов - адвокат на Цветан Василев: Ако той заяви доброволно пред съда, че иска да се прибере в България, ще съкрати процедурата по екстрадиция, но пак не може да се прибере доброволно, лично. Не искаме да бъде докаран като маймуна в България.
Иван Гешев - прокурор по делото, ръководител на Специализираната прокуратура: Ако беше казал, че иска да се яви пред съда, автоматично щяха да го осигурят в рамките на 3 дни. Нещо страшно ли стана като обикновени счетоводителки бяха задържани под стража. Нещо да се случи. Още повече той предполагам е мъж, не е дама. Те не се притесниха и останаха тука, той се скри в Сърбия.

Освен заради заплахата от арест, според адвокатите банкерът не можел да се прибере в България и защото се страхувал за живота си.

Заседанието продължава и утре, когато адвокатите ще опитат да убедят съда, че по делото трябва да бъде прекратено. Прокуратурата смята, че процесът вече може да започне по същество и поиска на всички подсъдими да бъдат назначени резервни защитници.