Окръжният съд в кипърската столица Никозия даде ход на делото за започване на процедура по несъстоятелност на застрахователната компания "Олимпик". Процесът ще продължи на 17 октомври, съобщи за „По света и у нас“ временният ликвидатор на дружеството Павлос Накузи. Той обърна внимание, че е възможно и тогава да не се стигне до ликвидация. На служители на компанията обаче може да се потърси и наказателна отговорност, ако се съберат доказателства за финансови измами или спекулации.

По време на краткото съдебно заседание в Никозия днес е взето решение информация за началото на процедурата по ликвидация да бъде оповестена, както в кипърския еквивалент на „Държавен вестник“, така и в друг местен ежедневник. Следващото заседание е предвидено за 17 октомври.

Дотогава е срокът за възражения по процедурата за несъстоятелност.

Павлос Накузи, временен ликвидатор на "Олимпик": Нека бъде ясно - на 17 октомври може и да не се ликвидира компанията, ако има някакви допълнителни детайли за изясняване. Всичко зависи от съда и дали има някакви обструкции към ликвидацията на компанията.
Хиляди клиенти на "Олимпик" са подали заявления за връщане на заплатените суми

Хиляди клиенти на "Олимпик" са подали заявления за връщане на заплатените суми

Хиляди клиенти на „Олимпик“ от цялата страна вече са подали заявления за връщане на заплатените суми за неизтеклата част на прекратените застраховате...

Процесът за несъстоятелност ще има два етапа - от една страна, поемане на контрол над компанията и осребряване на нейните активи. От друга, ще бъдат преразгледани и признавани претенциите на ощетените от компанията, за да получат дела си.

Павлос Накузи, временен ликвидатор на "Олимпик": Как точно ще се предявят претенциите, ще бъде съобщено на всеки кредитор извън Кипър от ликвидатора, който ще даде подробна информация за процесите и крайните срокове. Това ще се случи, след като се ликвидира компанията, но за съжаление все още не сме на този етап. В момента компанията калкулира премии, които могат да бъдат върнати на кредиторите.

Фалитът на "Олимпик", който е започнал още през 2015-та, засегна над 200 000 българи, които останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Финасовите щети у нас се изчисляват на над 9 млн. лева.