НОВИНИ

Делото за разрушения тютюнев склад отива в Софийския административен съд

Делото за разрушения тютюнев склад в Пловдив отива в Софийският административен съд, решиха днес магистратите. От Община Пловдив обявиха, че ще назначат комисия, която да заснеме сградата, а за укрепването ще са необходими около 100 000 лв. Кметът Иван Тотев заяви, че ще направи необходимото инвеститорите да извършат ремонта за собствена сметка.

bnt avatar logo
от Росица Колева
19:33, 13.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Днешното решение на пловдивските съдии за прехвърляне на делото по компетентност в Административен съд - София ще забави разрешаването на случая с емблематичната сграда. От инициативния комитет за защита на тютюневия склад се опасяват, че забавянето ще е фатално.

Тони Стойчева, адвокат от Инициативния комитет: "Протакането на това обжалване и чакането на нещо да се случи по това дело ще разруши сградата само и делото ще бъде безпредметно".
Светлин Пеев, архитект от Инициативния комитет: "Трябва да се обезопаси - има технически средства, трябва да се направи скеле, което да задържи конструкцията в този вид и да се започнат тези дейности веднага".

Обилните дъждове влошиха още състоянието на полуразрушената сграда, а една от стените е пред срутване. Затова от вчера улицата пред нея е затворена за преминаване. Заради неизпълнени предписания за обезопасяване, собствениците ще бъдат глобени с 15 000 лв.

Стоилка Игнатова, инспектор в Главна дирекция Инспекторат за опазване на културно наследство: "Беше им даден 5-дневен срок за укрепване на сградата и обезопасяване на района, тези указания не бяха изпълнени от собствениците, в такъв случай законът за културно наследство предвижда общината да извърши тези предписания".
;

Днес общинска комисия е възложила заснемане на сградата, което да определи следващите стъпки по укрепването.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: "В момента правим изчисленията, но на око става въпрос за около 100 000 лв. Естествено, каквото и да се случи ще бъде за сметка на собственика - това трябва да е ясно. И към настоящия момент те имат задължения към общинския бюджет, до края на април ще станат 50 000 лв. задълженията вече".

Изненадващо днес новият адвокат на собствениците на сградата обяви, че са изготвили проект за нейното възстановяване.

Стефан Гугушев, адвокат на собствениците: "Доколкото разбрах се предвижда част от проекта да бъде направено нещо като музей, който да бъде дарен на общината и съответно да бъдат възстановени 1:1 фасадите и архитекти работят в тази насока".

Как ще се извърши укрепването ще реши до два дни общинската комисия. В краен случай общината ще изнесе на публична продан имота, чиято данъчна оценка е 3 млн. лв. каза кметът на Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписка за построяване на трети мост на река Дунав
Подписка за построяване на трети мост на река Дунав
Вежди Рашидов: Българската култура вече се разпознава по света
Вежди Рашидов: Българската култура вече се разпознава по света