НОВИНИ

Делото за собствеността на “Св. Aлександър Невски”

Точно в 9. 00 часа Светият Синод начело с патриарх Неофит влязоха в съдебната зала. В съдебната зала адвокатът на Българската православно църква заяви, че жалбата на Културно-историческото дружество “Будител” е недопустима. Причината – липсва правен интерес за дружеството.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:13, 07.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От своя страна, адвокатът на дружество припомни, че жалбата е подадена заради сериозни нарушения на правилника на Министерския съвет при прехвърлянето на собствеността. Не е имало публично обсъждане, не са били спазени и сроковете за възражения.

В съдебната зала патриарх Неофит заяви пред върховните съдии единствено, че се надява на добри резултати. Заседанието приключи за по-малко от час, а върховните съдии решиха да се произнесат по допустимост на жалбите на закрито заседание. На излизане от съдебната зала патриарх Неофит беше лаконичен.

Патриарх Неофит: “Тези съдебни решения са от компетенцията на нашите юристи”.

От сдружение “Будител” заявиха, че няма да отстъпят. Категорични са, че са на лице редица нарушения при прехвърлянето на собствеността.

Веселин Станков, председател на “Будител”: “Една такава процедура трае 8 седмици. Това са два месеца. Те го направиха за осем дни”.

Според председателя на сдружение “Будител” БПЦ трябва да стопанисва храма, но собствеността трябва да бъде всенародна.

Веселин Станков, председател на “Будител”: “Собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна така, както го е решило Великото първо народно събрание”.

Поддържането на храма да бъде всенародно дело. Така както са го заложили нашите предци.

В рамките на месец Върховният административен съд трябва да прецени дали жалбите са допустими. Ако това се случи, ще бъде насрочено заседание по същество, на което ще се реши съдбата на храм-паметника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Навършват се 130 години от рождението на лечителя Петър Димков
Навършват се 130 години от рождението на лечителя Петър Димков
 Янева не се яви на очната ставка с Ченалова във ВСС
Янева не се яви на очната ставка с Ченалова във ВСС