НОВИНИ

Делото за турските ваксини тръгна по същество

Делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и още няколко души, обвинени за сделката с ваксините Еувакс и Пентаксим, тръгна по същество. Процесът ще се води по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели. Предстои в залата да се явят сегашни и бивши министри, включително и премиерът Бойко Борисов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:23, 12.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Още на влизане в съда бившият здравен министър заяви, че е обвинен неправомерно.

Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: Обвинението срещу мен е как да кажа ... все едно съм пресякъл на зелен светофар.
Въпросът е тук защо съм аз в този съд, а не са тези, които разпалиха страховете на хората с политическа цел, а именно ДПС и БСП.

Според Москов по време на двете години, през които Реформаторският блок е участвал в управлението са били прекъснати голяма част от злоуптребите в сектор здравеопазване.

Петър Москов, бивш министър на здравеопазването: В обвинителния акт няма и следа от съмнение за това, че това са същите качествени френски ваксини, които винаги са слагани на българските деца. А кой ще върне на тези родители сълзите и страховете. Кой, БСП и ДПС? Мен ще ме разкарват една година като мечка в съдилищата, а тези хора какво се изживяли. За тях има ли правосъдие.

В залата стана ясно, че свидетелите по делото са близо 220, 8 са анонимни. Според адвокатите най-важни ще са показанията на хората, които са участвали в преговорите с Турция и в извършването на даренията на ваксините. Пред съда ще трябва да се явят бивши и сегашни министри, здравни чиновници, както и премиерът Борисов.

Менко Менков, адвокат на Петър Москов: Нормално е да дадат показания членовете на Министерския съвет по какъв механизъм са взели решението, законно ли е според тях решението, с кого са се съветвали, как е станало, в полза ли е било на България.

Според прокуратурата сделката за ваксините от Турция е ощетила бюджета с над 325 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон
Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон
Външният министър Екатерина Захариева с коментар за речта на Юнкер
Външният министър Екатерина Захариева с коментар за речта на Юнкер