НОВИНИ

Делът на незаконната търговия с цигари е намалял до 7%

Делът на незаконната търговия с цигари е намалял от 8,1% до 7% през последната година, а България е сред първите в Европа по успешна борба с контрабандата, стана ясно по време на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари. На срещата присъства и премиерът Бойко Борисов. Той увери ще тенденцията за спад ще продължи, защото е изгодна за държавата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:35, 26.09.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Според изследване на големите тютюнопроизводители делът на контрабандните цигари предназначени за местния пазар е 7 % за второто тримесечие на 2017 г. Така България се нарежда на 8 място в ЕС по производство на нелегални цигари.

В 11 града на страната процентът е малко по-висок. Затова Борисов даде срок от един месец на вътрешния министър за резултати. Обещанието на премиера е да свали този вид контрабанда до 6 %.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще ги доомачкаме, и сме за отличен. Така че колеги съвещание, срок един месец и ще видите резултатите.

По данни на вътрешния министър Валентин Радев за периода януари - август 2017 г. са иззети над 21 млн. къса цигари и 35 тона нарязан тютюн.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Предотвратените щети за бюджета и за двете пера са за иззетите цигари над 3 милиона, за иззетия нарязан тютюн над 5 милиона. Общо над 9 милиона. Това е тенденцията. Добрата посока. Борбата е безкомпромисна.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор: Резултатите показват една ясна и необратима тенденция на намаляване на контрабандния дял на цигари.

Владислав Горанов, министър на финансите: Заради структурата на данъчната ни система сме изключително зависими от нравствените данъци. В случая акциза върху цигарите, който заема около 48 % от общо приходите от акциз, който събираме.

Борисов допълни, че при служебното правителство от двете приходни агенции са събрани 150 - 200 млн. лв. по-малко за бюджета. Премиерът допълни, че преди да заработи антикорупционнота звено контрабандата е била 34 %, а в момента е 7.

Бойко Борисов, министър-председател: В милиарди повече пари има в бюджета. Тези милиарди са отивали в бизнесмени в кавички казано и са замърсявали цялата държава.

Премиерът коментира и исканото увеличение на заплатите в сектор "Сигурност" и обявените протести от януари догодина. Борисов заяви, че иска да вдигне доходите, но няма да работи под натиск.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз повече от всички искам на полицаите, пожарникарите, военните, учителите и пенсионерите да се вдигат доходите. Правим всичко това, което виждате в момента, за да се случи. В момента, в който теглим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят, но на нас не ни отива да говорим празни приказки.

Премиерът допълни, че средства трябва да се отделят и за съдебна полиция, линейки и санитари, и че не може това да се случи наведнъж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В храма “Св.Йоан Богослов“ в село Овчарци се пази чудотворна икона на Богородица
В храма “Св.Йоан Богослов“ в село Овчарци се пази чудотворна икона на Богородица
Макрон: ЕС е прекалено слаб, прекалено бавен, прекалено неефективен
Макрон: ЕС е прекалено слаб, прекалено бавен, прекалено неефективен