НОВИНИ

Делян Добрев без имунитет заради АЕЦ "Белене"

Втори енергиен министър ще бъде разследван заради АЕЦ "Белене". Главният прокурор поиска имунитета на народния представител и бивш министър от първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев. Според държавното обвинение срещу него са събрани данни за умишлена безстопанственост. В късния следобед Добрев внесе в Народното събрание заявление, че сам се отказва от депутатската си защита.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:21, 24.10.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Делян Добрев ще бъде разследван за щети за над 4 и половина милиона евро. Това са плащания по консултантските договори за "Белене", които са продължили и след спирането на проекта, съобщиха от прокуратурата. Става дума за договор с компанията "Парсънс", която е избрана с обществена поръчка през 2004-та за архитект-инженер, който да подпомага НЕК - в избора на строител, сключването на договор, цялостното изграждане, лицензиране и въвеждане в експлоатация на ядрената централа.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
На 28-и март 2012 година МС взема решение за прекратяване на проекта, а на следващия ден парламентът приема това решение. След това решение е следвало министърът да организира така изпълнението на това решение на МС, че да се прекратят всякакви договори и да спрат плащанията във връзка с изпълнението на този вече прекратен проект.

Малко след 4 следобед Добрев внесе в парламента заявление, че сам се отказва от имунитета си. Той направи кратък коментар без да навлиза в детайли за обвиненията , като каза, че всичко щяло да стане ясно по време на процеса. Бившият министър беше придружен от Томислав Дончев, който увери, че Добрев се ползва с подкрепата и доверието на ГЕРБ.

Делян Добрев - бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма
Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда. Далаверата на хилядолетието Белене се надявам да бъдат намерени истинските виновници, защото искам да припомня, че далаверата Белене беше спряна с мой подпис под доклад на Министерски съвет само няколко дни след като станах министър.
;

Разследващите твърдят, че бездействието на бившия министър се доказва с документи, свидетелски показания и експертизи.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор
Държавната политика в областта на енергетиката се осъществява и контролира от съответния министър. Към него са били отправени изрични запитвания от НЕК, тоест самият министър е бил абсолютно убеден и информиран, че продължават плащанията по вече прекратен проект.

Добрев се очаква да стане 4-тият обвиняем за "Белене". Преди седмица, заради продажбата на старото оборудване, бяха подведени под отговорност 2-ма бивши шефове на НЕК и енергийният министър от кабинета "Станишев" - Петър Димитров. От прокуратурата коментираха, че ще има още обвинени длъжностни лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Валония и днес не даде съгласието си за споразумението между ЕС и Канада
​Валония и днес не даде съгласието си за споразумението между ЕС и Канада
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Отличници на театъра и екрана
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Отличници на театъра и екрана