НОВИНИ

Делян Добрев и КЕВР реагираха на решението на президента да свика КСНС

Решението на президента да свика Консултавиния съвет по национална сигурност заради сделката с ЧЕЗ предизвика коментарите на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и на шефа на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Двамата участваха на енергиен форум в столицата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 13.03.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, отказа да коментира мотивите на държавния глава да свика консултативния съвет, но посочи, че ако е имало заплаха за националната сигурност, то специализираните служби са щели да информират депутатите още миналата седмица.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: Как да застрашава? Службите ги изслушваме преди една седмица в Комисията по енергетика и заявиха, че нямат притеснение.
;

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов разкри, че от „Дондуков 2“, са поискали разяснения от регулатора по казуса с ЧЕЗ, но също отказа да коментира мотивите на президента.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Президентът е преценил, че това е въпрос от изключителна важност за националната сигурност и по този повод свиква КСНС. Това, което комисията за Енергийно и водно регулиране е направила е, че на определени въпроси, които към нас бяха отправени от администрацията на президента, отговорихме коректно.

Според Иванов внесените от Обединените патриоти промени в закона за енергетиката, даващи право на КЕВР да се разпорежда със сделки с дялове и акции над 20% от доставчици на ток, газ и вода, не могат да разрешат казуса с ЧЕЗ.

Иван Иванов, председател на КЕВР: В този вид, с един единствен текст, тази промяна не може да бъде работеща. За да бъде работеща е необходимо тя да бъде придружена с изчерпателно изброяване на критериите, по които се произнася комисията, защото иначе комисията действително може да стигне до вземане на субективно решение, което аз категорично не го желая.
;

Поне два месеца са необходими, докато законовите промени стигнат до пленарната зала, обясни от своя страна Делян Добрев. Според него и в момента КЕВР може да защити обществения интерес.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: Ако е нарушено снабдяването или нарушена лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика на активите и да назначи особен управител. Това е сигурно единственият закон, с който можеш да влезеш в частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР.

Той отказа да коментира дали има промяна в позицията на държавата да придобие контрол върху ЧЕЗ.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: Нито има крачка напред, нито има крачка назад. В момента се обсъжда дали да се направи крачка и в каква посока.

Добрев каза, че не се е срещал с Върбакова след разговорите ѝ в Прага с „ЧЕЗ Груп“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия създава Европейски орган по труда
Европейската комисия създава Европейски орган по труда
177 компании участват в Национални дни на кариерата 2018
177 компании участват в "Национални дни на кариерата 2018"