Решението на президента да свика Консултавиния съвет по национална сигурност заради сделката с ЧЕЗ предизвика коментарите на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и на шефа на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Двамата участваха на енергиен форум в столицата.

Румен Радев: Определени среди експлоатират отношенията между България и Русия

Румен Радев: Определени среди експлоатират отношенията между България и Русия

Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради липсата на прозрачност във финансирането на сделката с ЧЕЗ. Това...

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, отказа да коментира мотивите на държавния глава да свика консултативния съвет, но посочи, че ако е имало заплаха за националната сигурност, то специализираните служби са щели да информират депутатите още миналата седмица.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: Как да застрашава? Службите ги изслушваме преди една седмица в Комисията по енергетика и заявиха, че нямат притеснение.
Президентът свиква КСНС за енергийната сигурност през втората половина на април

Президентът свиква КСНС за енергийната сигурност през втората половина на април

Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи поли...

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика
Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика © БТА

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов разкри, че от „Дондуков 2“, са поискали разяснения от регулатора по казуса с ЧЕЗ, но също отказа да коментира мотивите на президента.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Президентът е преценил, че това е въпрос от изключителна важност за националната сигурност и по този повод свиква КСНС. Това, което комисията за Енергийно и водно регулиране е направила е, че на определени въпроси, които към нас бяха отправени от администрацията на президента, отговорихме коректно.

Според Иванов внесените от Обединените патриоти промени в закона за енергетиката, даващи право на КЕВР да се разпорежда със сделки с дялове и акции над 20% от доставчици на ток, газ и вода, не могат да разрешат казуса с ЧЕЗ.

Иван Иванов, председател на КЕВР: В този вид, с един единствен текст, тази промяна не може да бъде работеща. За да бъде работеща е необходимо тя да бъде придружена с изчерпателно изброяване на критериите, по които се произнася комисията, защото иначе комисията действително може да стигне до вземане на субективно решение, което аз категорично не го желая.
Иван Иванов, председател на КЕВР
Иван Иванов, председател на КЕВР © БТА

Поне два месеца са необходими, докато законовите промени стигнат до пленарната зала, обясни от своя страна Делян Добрев. Според него и в момента КЕВР може да защити обществения интерес.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: Ако е нарушено снабдяването или нарушена лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика на активите и да назначи особен управител. Това е сигурно единственият закон, с който можеш да влезеш в частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР.

Той отказа да коментира дали има промяна в позицията на държавата да придобие контрол върху ЧЕЗ.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика: Нито има крачка напред, нито има крачка назад. В момента се обсъжда дали да се направи крачка и в каква посока.

Добрев каза, че не се е срещал с Върбакова след разговорите ѝ в Прага с „ЧЕЗ Груп“.

Още по темата Сделката с ЧЕЗ