НОВИНИ

Делян Добрев: Не е възможно да се върнат посредниците при доставката на газ

Не е възможно да се върнат посредниците при доставката на природен газ, защото от 2013-та година "Булгаргаз" доставя директно от "Газпром". Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той припомни,че избягването на посредниците е довело до две намаления на цените - едното с 11% от първи април на 2012-та година, второто 22% отпреди 5 години. Именно с договора от 2013 година отпадат посредниците "Овергаз" и "Винтерсхал", които до тогава доставят около 90% от газа за България, каза Добрев. Това е периодът, за който прокуратурата проверява Комисията за водно и енергийно регулиране. Добрев коментира започналата вчера проверка в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 25.04.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Делян Добрев: "Проверките са във връзка, доколкото аз прочетох в съобщението на прокуратурата - те са във връзка с изпълнението на бизнес плана и контрола от страна на КЕВР по отношение на изпълнението на бизнес-плана, тоест изпълнението на инвестициите на газоразпределителните дружества."
- Обаче става въпрос, точно за периода, в който отпада посредничеството. Не виждате ли едно ехо, в опит да се запазят нечий печалби. В съобщението на прокуратурата се говори директно за влияние върху тогавашните членове, на тогавашната ДКЕВР и т.н.?"
Делян Добрев: "В съобщението на прокуратурата се казва, че тогава, към онзи момент в КЕВР има подадена жалба, на която КЕВР не е реагирала, не е излязла с решение. Това е дало основание на Овергаз да заведе дело в България и в ЕК. Делото в България, че са увредени интересите на Овергаз беше спечелено от Булгаргаз. Делото в ЕК все още върви."

Добрев заяви, че преговорите за коалиционно споразумение напредват, но все още не са обсъждани постове.



Делян Добрев, депутат от ГЕРБ:
"Напредваме в преговорите за коалиционно споразумение. Този път нещата се поставят на принципна основа. Структурата се запазва същата - 4 вицепремиера и 17 министри. Коя партия в кои министерства ще излъчи министри не е коментирано. За да се надяваме да имаме стабилно управление трябва да включим в това споразумение всички възможности. Трябва да има правила и система по какъв начин да се взимат решенията и се решават проблемите, за да сме сигурни, че коалицията ще издържи 4 години, а не 6 месеца. Въпреки, че е кратко коалиционното споразумение, то се опитва да включи всички възможности. "

Относно урана във водата в Хасково, Добрев беше категоричен, че проблема е в преекспонирането на нещата.

Делян Добрев: "Концентрациите на уран в някои от кладенците са високи, според новите препоръчителни норми на световната здравна организация. Допреди две години нормата беше 0,6 , сега е 0,3. Показанията на тези кладенци са 0,4 и 0,5 , и те винаги са били такива. Сега прагът о-нисък и за това се носят завишени. Благодаря на премиера Борисов от името на всички жители на Хасково, че пое ангажимент след сформиране на новото правителство да финансира необходимия брой нови кладенци - 8 на брой. Ще се радвам, ако колегите от служебното правителство го направят това, но ако не, Борисов пое ангажимент да го свърши. Преекспонирането е проблема в случая. Това е вредно за бизнеса в България."

Той коментира и становището на страната ни по делото на Европейската комисия срещу "Газпром".

Делян Добрев: "Очаквам парламентарния дебат още тази седмица. Вчера имахме среща с Бойко Борисов, Теменужка Петкова, Трайчо Трайков, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния министър Николай Павлов и Петьо Иванов. Запознаха ни с детайли по отношение на становището, което изпраща страната ни. Има едно голямо неразбиране по темата. Става въпрос за клаузи в договорите на всички държави, които купуват газ от Русия, а не преговори за нови договори."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират 12 учебни заведения във Варна
Ремонтират 12 учебни заведения във Варна
Повече от 15 души пострадаха след взрив в Япония
Повече от 15 души пострадаха след взрив в Япония