НОВИНИ

Делян Добрев подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка от всички позиции, които заема, заради атаките на БСП по скандала с кмета на Хасково. Той се оттегля от Народното събрание и председателското място на Енергийната комисия, но остава в ГЕРБ. Добрев е уведомил тази сутрин за решението си премиера Бойко Борисов. По-късно през деня голяма част от структурите на ГЕРБ се обявиха в подкрепа за Добрев и призоваха да не се приема оставката му.Вижте какво каза Добрев пред репортера на „По света и у нас“ Вера Александрова.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:10, 01.10.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
БНТ: Г-н Добрев, защо подавате оставка?
Делян Добрев: Видяхте атаката към мен през цялата седмица. Опитах се да обясня, че това не е истината. Цяла седмица обяснявах, че нямам сестра, а постоянно ми беше вменяван зет. Не знам как може да имаш зет, ако нямаш сестра. Хубави неща се случват в държавата, тя цяла седмица се тресе от лъжите на г-жа Йончева. Затова мисля, че не трябва да занимаван повече обществото с тази тема. Успяха в тази тяхна атака срещу мен. Някой път, всъщност много често в политиката не истината е тази,която е водеща.
БНТ: От кои позиции подавате оставка?
Делян Добрев: Подавам оставка от всички позиции, които заемам. Като председател на комисията, като народен представител, всички позиции, които заемам.
БНТ: А от ГЕРБ?
Делян Добрев: Не, не напускам ГЕРБ. Няма за какво. Според мен с това мое действие, аз освобождавам ГЕРБ от тежестта,която представлявам за партията в момента, защото когато бъда обвиняван безпочвено в продължение на една седмица, това със сигурност вреди на партията. През тази една седмица се случиха много хубави неща, които за съжаление, не можаха да се чуят от обществото, защото Елена Йончева го занимаваше със своите лъжи.
БНТ: С премиера Борисов говорихте ли, с Цветан Цветанов говорихте ли по тази тема и каква е тяхната позиция?
Делян Добрев: Сутринта бях при премиера Борисов, той до вчера беше в чужбина, беше в Талин, затова не успях да говоря по-рано. Обясних каква е ситуацията и че според мен това е най-правилното, което може да се направи на този етап.



;

До напрежението се стигна, след като през седмицата ГЕРБ оттегли доверието си от кмета на Хасково Добри Беливанов, заради поредица от проблеми в града, с които той не се е справил. Общинските съветници от „Коалиция за Хасково“ поискаха неговата оставка, разпускане на общинския съвет и частични местни избори.

Елена Йончева от БСП обвини Добрев, че е обсебил всички финансови структури в общината. В парламента БСП и ГЕРБ взаимно се обвиниха, че близки до тях фирми печелят обществените поръчки в община Хасково.В открито писмо до премиера Бойко Борисов Добри Беливанов вчера написа, че кадруване и лични интереси стоят зад създалото се напрежение.

;

След обявената от Добрев оставка, Елена Йончева коментира, че той е поел своята политическа отговорност. Тя подчерта, че не става въпрос за атака срещу него, а срещу модела ГЕРБ, който, по думите ѝ, не е само назначаване на свои хора на ключови позиции, но и създаване на икономическа обвързаност.

Последва и вълна от подкрепа за Делян Добрев от много от структурите на ГЕРБ в цялата страна. В писмени декларации те призоваха да не се приема оставката му. Във фейсбук беше създадена група в защита на Добрев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималната пенсия стана 200 лв. в Международния ден на възрастните хора
Минималната пенсия стана 200 лв. в Международния ден на възрастните хора
Референдумът в Каталуния намери отражение и във футбола
Референдумът в Каталуния намери отражение и във футбола