НОВИНИ

Делян Добрев не подкрепя идеята държавата да притежава 34% от ЕРП-тата

Пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че лично не подкрепя идеята държавата да притежава 34% от ЕРП дружествата - идея, която беше лансирана вчера, за да има държавата блокиращ глас. Той допълни, че за подобен ход е нужна промяна в устава, което е малко вероятно да се случи, а готвените промени в Закона за енергетиката не са в тази посока. Той заяви, че основен предмет на разговори ще бъде да има ли КЕВР правомощия да проверява сделки, подобни на тази с ЧЕЗ. Той изрази надежда, че на утрешната среща на парламентарните комисии ще се разкрият подробности около сделката с енергийното дружество.

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 28.02.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Това, което знаем до този етап е, че зад сделката с ЧЕЗ стои фирма на г-жа Гинка Върбакова, заяви Делян Добрев. Той припомни, че утре ще се проведе заседание на две парламентарнти комисии по въпроса, като ще бъдат поканени всички заинтересовани институции като ДАНС, ДАР, КЗК, Комисия по финансов надзор и включително самата Гинка Върбакова.

Добрев допълни, че писмата от банките са писма за интерес, а не за обвръзващ документ, че компанията ще получи кредити.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, депутат от ГЕРБ: Три са банките, които са изпратили писма. В единия случай става дума за писмо за намерение, в другия - писмо за комфорт, а третият е подобен - ако компанията отговаря на условията на банката, ще има финансиране. Ако питаш банката дали дава кредити, тя отговаря, че дава. Въпросът е доколко тези писма са ангажиращи, в този си вид според нас те не са.

Добрев отбеляза, че Народното събрание не е органът, който може да прави надзор на банките, като това е отговорност на БНБ.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, депутат от ГЕРБ: От друга страна и ние имаме информация, че в сделката ще участват офшорни фирми. Въпросът, който ни интересува, е дали офшорните фирми ще участват пряко в капитала на компанията, или те ще предоставят някакъв вид дълг - подчинен или друг вид. Има значение. Г-жа Върбакова до този момент е заявила, че ще бъде сто процента собственик.

Добрев повтори мнението на премиера Борисо,в че последните дни напомнят събитията от февруари 2013 г., когато неговото правителство подаде оставка заради протестите, предизвикани от високите сметки за ток. Искаме да се уверим, че няма да се повтори подобна паника и напрежение в обществото, допълни Добрев.

Не мисля, че по отношение на 34-е процента държавно участие в ЕРП-тата трябва да се правят заключения, заяви Добрев. Решения в тази посока засега няма, а промените в закона няма да бъдат в тази посока, подчерта Добрев.

Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, депутат от ГЕРБ: По-скоро анализираме правомощията на КЕВР по отношение на одобрение или неодобрение на подобен тип сделка.

Делян Добрев изрази личното мнение, че не е нужно държавата да придобива 34% от ЕРП дружествата, защото дори да ги притежава, е нужна промяна в устава, за да се каже, че решение се взима с мнозинство от 2/3 - чак тогава държавата ще има с 34% блокираща квота. Добрев заяви, че отношенията му с Волен Сидеров са изгладени.

Предмет на разговори ще бъде дали трябва да се допълни законодателството в посока КЕВР да има правомощията да проверява има ли капацитетът купувачът да управлява едно дружество като ЧЕЗ, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николина Ангелкова: Предвижда се около 10% ръст на туристите през зимния сезон
Николина Ангелкова: Предвижда се около 10% ръст на туристите през зимния сезон
Националното сдружение на общините се събира на общо събрание
Националното сдружение на общините се събира на общо събрание