Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес гласуваха 4 и половина милиарда долара хуманитарна помощ за бежанците по границата с Мексико.

Дебатът се проведе на фона на няколко смъртни случаи и съобщения за деца, оставени без грижи. Средствата обаче ще минат трудно през доминирания от републиканците Сенат, където се изготвя конкурентен проект с по-малко ограничения за начините на изразходване на парите.

Версията на демократите съдържа няколко строги ограничения, които предвиждат, че парите може да се използват единствено за хуманитарни цели, но не и за акции на имиграционните власти, легла в центрове за задържане или гранична стена.

По-рано някои демократи изразиха тревога, че се предоставят допълнителни средства на агенции, отговорни за настоящото положение, включително прилагащи политиката на президента Тръмп на "нулева толерантност".

Обявена в началото на миналата година тя доведе до разделяне на деца на мигранти от техните родители. Държавният глава заяви, че ще наложи вето на текста на Камарата на представителите в настоящия му вид.