Блокади на въгледобива заради опазването на околната среда - от вчера в Германия протестират между 10 000 и 40 000 активисти от различни държави. Днес се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстранти щурмуваха района на една от най-големите мини за кафяви въглища в Европа. Органите на реда използваха спрей срещу тях. Има пострадали полицаи. Паралелно с това се провеждаха и мирни протести

Протестите за климата вече се превръщат в международни демонстрации през почивните дни. Стотици активисти прекараха нощта върху релсите на влаковата линия за ТЕЦ с въглища. Така преустановиха доставките на суровина. Последователите на Грета Тунберг от "Петъци за бъдеще" участват в акциите, но с велосипедна демонстрация.

Сейми Роуин, екоактивист: Основаването на движение е нещо красиво. Ние обаче трябва да извървим следващата стъпка. Трябва да си изцапаме ръцете, така че да им кажем да спрат, иначе бъдещите поколения ще плащат.

Протестите не оставят политиците равнодушни. Премиерът на Бавария поиска ревизия на постигнатия в Германия компромис с енергийните фирми за спиране на въгледобива и настоява това да стане осем години по-рано от договореното, т. е. през 2030 г. Синдикатите реагираха с възмущение. Страстите в Германия по тези тема бушуват.

10 000 ученици се събраха на климатичен протест в Аахен

10 000 ученици се събраха на климатичен протест в Аахен

В германския град Аахен се събраха над 10 000 ученици от 16 държави и протестираха мирно за опазване на околната среда. В техния протест за първи път...