НОВИНИ

Демонстрации на сила и заплахи между САЩ и Корея

Продължават взаимните заплахи и демонстрации на сила между Съединените щати и Северна Корея. Американски изтребители прелетяха опасно близо до севернокорейска територия. В речта си пред Общото събрание на ООН външният министър на Северна Корея отправи остри заплахи срещу Вашингтон и американския президент Доналд Тръмп.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:12, 24.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Американски бомбардировачи, ескортирани от изтребители, прелетяха в международното въздушно пространство над морето източно от Северна Корея. За първи път през 21 век, американски самолети прелитат толкова близо до демилитаризирана зона между двете Кореи.

В съобщение от Пентагона се казва, че това е демонстрация на военната мощ, с която Вашингтон разполага и сигнал към Пхенян, че Доналд Тръмп не отправя напразни закани към Ким Чен-ун.

Отговорът на Северна Корея не закъсня. В речта си пред ООН, външният министър на страната заяви, че вече е неизбежно посещение на севернокорейски ракети на цялата територия на САЩ.

И Йон-хо, външен министър на Северна Корея: Корейската народно-демократична република успешно напредва в ядрените си опити. Развиваме се като ядрена сила и като икономика. Целта ни е да сложим край на военните заплахи на Съединените щати и да изравним силите си с тях.

И Йон-хо допълни, че не Ким Чен-ун, а Тръмп е този, който е поел на самоубийствена мисия.

И Йон-хо, външен министър на Северна Корея: Абсурдно е, че човек като Доналд Тръмп, луд мегаломан, който не е уважаван дори от жителите на Съединените щати, един лъжлив крал, президент на злото, че такъв човек управлява тази страна. Лошото е, че този човек вече се изтърка в заплахите си, но той държи ядреното куфарче - ето това е най-голямата заплаха за световната сигурност.

Американският президент отговори в Туитър. Според Тръмп както Ким, така и министрите му трябва да внимават в изказванията си, защото "може и да не бъдат наоколо още дълго".

По-рано тази седмица двамата лидер си размениха серия от епитети. След като американският президент нарече севернокорейския лидер "човекът-ракета" и го заплаши с унищожение, той му отвърна с "изкуфял старец". Двамата взаимно се заплашиха с "тотално унищожение".

На този фон 100 хиляди - според държавната телевизия, севернокорейци се събраха на митинг в Пхенян, където засвидетелстваха подкрепата си за своя лидер във войната му на думи с американския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пет милиона туристи са посетили България за първите 7 месеца на годината
​Пет милиона туристи са посетили България за първите 7 месеца на годината
Германците избират канцлер за следващите 4 години
Германците избират канцлер за следващите 4 години