Във ВМА в София беше демонстрирано как се реагира при критични ситуации на бойното поле. Всички военнослужещи от Българската армия преминават през курса за боен санитар. В академията се обучават както медицински, така и немедицински кадри като войници, които в бойна обстановка могат да дадат първа помощ.

София

Бойни санитари от военни формирования, преминали през курс за начална военномедицинска подготовка, показаха уменията си по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка и обездвижване на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Ася Дишкова - Главен експерт във Военномедицинския отряд за бързо реагиране: "С този изпит са готови и с удостоверението, което получават след този двуседмичен курс, придобиват основните понятия и техники при указване на животоспасителни мероприятия и са подготвени за работа във военновременна среда."

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски също демонстрира как трябва да се държи един санитар на бойното поле.

Ген. Венцислав Мутафчийски: "Проверява тук - няма кръв. Викайте "няма кръв", отворете си гласа!"
Ден. Венцислав Мутафчийски: "Трябва да е топъл, загубена кръв значи загуба на топлина. Разбрахте ли? Темперамент."

Всички, приключили успешно курса, ще получат удостоверение "Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари". От болницата предвиждат и опреснителни курсове.