Масови демонстрации са насрочени днес в Париж и други градове в опит да бъде успокоена вълната от антисемитизъм в страната. Политици от всички партии свикаха демонстрациите след като по време на протест на жълтите жилетки мъж беше заснет да нарича философа Ален Финкелкраут "мръсен ционист" и "Франция принадлежи на нас".

Президентът Еманюел Макрон нарече обидите "абсолютно отрицание на това, което сме и което ни прави велика нация". От кабинета му обаче обявиха, че той няма да участва в демонстрациите. Вместо него, по улиците на Париж ще излязат премиерът Едуар Филип и 19 министри. Шествието започва в 19 ч местно време (20.00 часа българско) на Площада на републиката.

Миналата година френската полиция е регистрирала 74% ръст в антисемитските прояви, което предизвика тревога в страната – дом на най-голямата еврейска общност в Европа.

Днешните демонстрации се провеждат само един ден преди президентът Макрон да се обърне към лидерите на еврейската общност на традиционната годишна вечеря с тях.