ЦИК и Информационно обслужване с демонстрация на електронно дистанционно гласуване. То може да бъде въведено у нас най-рано на евровота през 2019-та, но само ако експерименталното гласуване догодина е успешно.

Компютър, ето тази смарт-карта, флашка или диск и само две минути време у дома или в офиса са необходими за дистанционното електронно гласуване. Стъпките са две.

Александър Станев - Информационно обслужване: Трябва първо да направите регистрация, с което казвате, че да аз искам да гласувам дистанционно. Тази регистрация става няколко седмици преди изборите. Самото гласуване става също преди самите избори - буквално един два дни.

Електронната бюлетина изглежда като хартиената. 4 дни - толкова ще продължи гласуването,което означава ,че то няма да съвпадне по време с вота с традиционните бюлетини. Всеки може да промени избора си колкото пъти иска. За окончателен се приема - последния вот. Проверката става чрез смартфон и сканиране на код. Точно в този момент обаче смарткартите не са достатъчно сигурни - убеден е проф. Михаил Константинов.

проф. Михаил Константинов - математик: Нашето опасение е, че ние не произвеждаме смарткартите и съответно пробивите, които възникват са извън нашата територия. Естонските смарткарти масово се подменят в момента. В Испания е някакво мазало, тъй като в момента се подозира, че 60 милиона карти са ударени.
Божидар Божанов - експерт по електронно управление: Един чип на един доставчик на чипове има бъг, който е засегнал определена част от естонските лични карти. Този бъг ще бъде отстранен и технологията на смарткартите не е компрометирана, тъй като доста банки из цяла Европа използват тази техноогия, за да гарантират сигурността на клиентите си.

Догодина предстои експериментално гласуване. Следва анализ на ЦИК.

Камелия Нейкова - говорител на ЦИК: Ако анализът е положителен и гарантира в максимална степен сигурността може да се премине към реално дистанционно електронно гласуване.

Най-рано това може да стане на евроизборите през 2019-та.

© БТА