НОВИНИ

Демонстрация показва опасностите за безразсъдните абитуриенти

Демонстрация на опасните ситуации за абитуриентите, които се возят седнали по прозорците на автомобилите се проведе в София. В двора на 51 СУ учениците видяха симулации на няколко катастрофи. Инициативата е на автомобилния състезател Димитър Илиев, който призовава да се слагат предпазни колани.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:54, 14.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Експериментът показва как при набиване на спирачки или рязко влизане в завой, куклата "абитуриент", която е седнала на прозореца, изхвърча от автомобила.

Димитър Илиев - организатор на демонстрацията: Човек като види как куклата си пада на главата на асфалта и си помисли, че може да бъде на тяхно място едва ли ще се вози по този начин.

Може би младите хора си мислят: "Да, но аз ще се задържа, ако стане нещо". Не може да се задържим.

Дванадесетокласниците се качиха на симулатори на преобръщане на автомобил и челен удар.

Яни - ученик в 12 клас: Поучително е. Наистина не трябва да се возим така.
Ани - ученик в 12 клас: Аз шофирам и често се замислят за тези неща и не бих си позволила да се кача по този начин, защото осъзнавам нещата. Вече, когато си шофьор осъзнаваш доста повече неща.

На симулаторите за челен удар и преобръщане на автомобил се качиха и учители.

Калина Софрониева - учител по география и икономика в 51 СУ „Елисавета Багряна“: Беше много страшно, наистина добре, че бях с колан, защото наистина имах чувството, че ще изпадна от седалката. Надявам се, че ще има ефект и наистина ще им помогне да разберат, че когато са на път трябва да си слагат коланите и да карат безопасно, тъй като те са в тази възраст, в която вече имат книжки.

Организаторите призовават абитуриентите да слагат колани и да спазват правилата, за да не се озоват в болницата, вместо на дансинга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Денят започва: Евродепутати коментират проблемите на българските превозвачи
В "Денят започва": Евродепутати коментират проблемите на българските превозвачи
10 ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая
10 ранени при нов атентат в индонезийския град Сурабая