НОВИНИ

Демонстрация в Истанбул, 3 години след събитията в парка Гези

Полицията в Истанбул арестува няколко активисти, които проведоха непозволена демонстрация близо до площад "Таксим" навръх третата годишнина от протестите в парка Гези.

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 01.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Стотици въоръжени полицаи бяха разположени вчера на площада и до парка Гези, а достъпът до централната част на площада и до парка бе забранен през целия ден. Правителството забрани всякакви организирани събирания на хора на истанбулския площад "Таксим" след масовите протести срещу правителството преди три години, но въпреки това стотици демонстранти преминаха вчера вечерта по намиращия се в непосредствена близост булевард "Истиклял", една от основните търговски улици на Истанбул. Полицията влезе в сблъсъци с група демонстранти и извърши няколко ареста, но като цяло протестът протече мирно. Протести имаше още в Анкара и Анталия.

;

Органите на реда нахлуха вчера в сградата на камарата на архитектите в Истанбул и задържаха 16 души. Сред задържаните са две известни фигури на протестното движение от 2013 година - главният секретар на камарата Мюджелля Япъджъ и адвокатът Джан Аталай. Протестите преди три години започнаха заради спорен проект за строеж в парка Гези, но бързо прераснаха в движение срещу Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Форт Макмъри се завръщат в опожарените си домове
Жителите на Форт Макмъри се завръщат в опожарените си домове
Евакуираха самолет на EgyptAir
Евакуираха самолет на EgyptAir