НОВИНИ

Демотивираните българи - проблем или възможност?

Нови мерки и преосмисляне на политиките към българите в трудоспособна възраст, които не работят и не учат. Това обсъждаха експерти на конференция „Демотивираните българи - проблем или възможност“. В началото на ноември бяха изнесени данни, че повече от 300 000 са трайно безработните, които не си търсят работа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:42, 01.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Идентификация - активация - заетост. Механизмът, по който държавата ще опита да върне Жоро на работа. А Жоро никога не е работил и няма огромно желание да започва тепърва.

БНТ: Как ти се вижда идеята всяка сутрин да ставаш за работа?
Жоро: Тази идея ми се струва много неприемлива. Това е много тежко.

Изненадващо голям се оказа за държавата броят на демотивираните безработни. Двойно повече от очакваното. 10 % от работната сила у нас.

Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в НС: Това, което дава националната статистика видяхте, че се разминава.

Основният инструмент на социалното министерство да привлече трайно неработещите младежи е операция "Активни". Трудови борси, индивидуална работа, професионално ориентиране, психологическо подпомагане.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Трябва да търсим повече индивидуално насочени политики, колкото и да е трудно.

Галин от Враца е един от медиаторите, които мотивират ромските младежи да станат част от пазара на труда. Без образование е трудно.

Галин Снежанов, медиатор в Младежки център-Враца: Родителите не са мотивирани да пускат децата си на училище, тях не може да ги уплаши нищо.

Психологическите бариери пред трайно безработните, особено над 50-годишните изискват комплексен подход, според институциите. Как на практика ще се случи това, ще се дискутира.

Жоро: Най-лесно е ако човек знае езици, има шофьорска книжка и компютърна грамотност и образование висше.
БНТ: Ти притежаваш ли някое от тези качества?
Жоро: Нито едно не притежавам.
Ивайло Калфин, Институт за икономика и международни отношения: Всичкото това изисква подпомагане и то не еднократна консултация с психолог в бюрото по труда.

Цялостната подкрепа ще продължи до решаване на проблема. А целта - ограничаване на сивия сектор.

Жоро: По-лека работа търся, хем да се работи, хем да не се работи и да взимаш пари.

Засега Жоро не планира да посети Бюрото по труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп, туитър и информационните филтри
Тръмп, туитър и информационните филтри
Мартин Шулц: Не отхвърляме нито една възможност за правителството
Мартин Шулц: Не отхвърляме нито една възможност за правителството