НОВИНИ

Ден до извънредните президентски и парламентарни избори в Турция

Президентът Ердоган днес участва в седем митинга в Истанбул. Главният му съперник за президентския пост Мухарем Индже снощи събра в Измир десетки хиляди привърженици.

Александър Марков
от Александър Марков
20:14, 22.06.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света

В момента в Истанбул се провежда последният митинг на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Полицията не даде на екипа на БНТ да го заснеме.

Изборите са уникални с няколко неща:

  • провеждат се една година предсрочно
  • според последните проучвания президентът Ердоган няма да успее да спечели президентското място на първи тур и ще се наложи да отиде на балотаж с основния опозиционен кандидат на Републиканската партия Мухарем Индже
  • президентът успя да обедини срещу себе си целия опозиционен блок от четири партии, които нямат нищо общо една с друга. Това са секуларистите от Републиканската народна партия, ислямистите от Партията на щастието, националистите от Партията на доброто и прокюрдската Партия на демократичното действие.

Настроенията в обществото са поляризирани.

Президентът Ердоган заяви по-рано днес, че ако спечели, ще направи Турция още по-силна и ще я изведе на нови „цивилизационни висоти“.

Вчера опозицията го атакува, като го определи за изморен, изолиран от света и лъжещ народа си.

;
Обстановката в Турция не е свободна. Свободата е ограничена. Моите очаквания са, че в нощта на изборите ще бъде трудно да се каже кой ще спечели и кой ще загуби.
Аз ще гласувам за Селяхатин Демирташ. Турция винаги се събужда. Но, първо, турците трябва да се събудят.
Харесваме Ердоган много. Той направи Турция много силна страна. Той решава проблемите на хората без много шум.
Ще гласувам за Демократическата партия на народите на парламентарните избори и за Мухарем Индже на президентските. Индже може да донесе мир на всички ни.
;

Посланикът на България в Турция Надежда Нейнски заяви, че каквито и да са резултатите от изборите, двете страни трябва да запазят добрите си междусъседски отношения.

;
Надежда Нейнски, посланик на България в Република Турция: Най-важното, че става въпрос в момента на смяна на държавното устройство, по същество, ако сегашната управляващата партия спечели, ако президентът Ердоган отново бъде преизбран, това означава промяна в държавното устройство на Турция. Така че залозите са много високи, което, разбира се, създава и доста висок емоционален фон на тези избори. Надявам се, че изборите ще протекат цивилизовано, смятам, че Турция е държава, която е показала възможност да владее ситуацията в такива моменти.


;

Ако президентът Ердоган все пак спечели изборите на първи тур или на втори тур, почти веднага в сила ще влезе новата система за управление на страната - президентска република. Тя беше гласувана на доста спорен референдум миналата година.

;

И пред камерата на БНТ мненията на хората, които интервюирахме, бяха разнопосочни:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес влизат в сила митата на ЕС върху редица американски стоки
От днес влизат в сила митата на ЕС върху редица американски стоки
Българската позиция за срещата за мигрантите скара депутатите
Българската позиция за срещата за мигрантите скара депутатите