Критичен ден за ситуацията в Близкия Изток. Днес се очакват масови протести в Ерусалим и Ивицата Газа. Хиляди палестинци ще се отправят към пограничните райони с Израел.

Започва Денят на гнева. Очаква се след петъчната молитва хората да тръгнат по улиците на Източен Ерусалим, по Западния бряг, както и на Ивицата Газа и да излязат на най-масовите протести след обявяването на решението на американския президент Доналд Тръмп да премести столицата на Израел в Йерусалим.

Хадер Хабиб, лидер на "Ислямски Джихад": "Палестинците имат право да използват всички средства, за да изразят гнева си и да се съпротивляват. Палестинската съпротива ще си отмъсти за това престъпление, извършено от американската администрация и Ционисткия враг."

И докато тази сутрин слънцето спокойно изгряваше над Светия град, военните започнаха да изпълват ключовите места в Ерусалим. Тежко въоръжени униформени и армейска техника се подготвят да посрещнат протестиращите, които се очаква отново да замерят с камъни силите за сигурност.

Лидерът на групировката "Хамас" призова за въстание срещу израелците. Насилие имаше и тази нощ. В отговор на изстреляните вчера няколко ракети от Ивицата Газа по израелски територии, Израел удари две позиции на движението "Хамас".

Проф. Владимир Чуков: Наистина ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна

Проф. Владимир Чуков: Наистина ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна

Критичен ден за ситуацията в Близкия Изток. Днес се очакват масови протести в Йерусалим и Ивицата Газа. Хиляди палестинци ще се отправят към пограничн...

© БТА