НОВИНИ

Ден на избори и протести в Русия

В Русия се провеждат местни избори. В деня на вота, в десетки градове се състояха протести срещу пенсионната реформа, организирани от опозиционера Алексей Навални, който излежава 30-дневна присъда. Стотици хора бяха арестувани, на места имаше сблъсъци между протестиращи и силите на реда. На повечето места митингите не са разрешени от властите.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:24, 09.09.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Поредният протест срещу непопулярната пенсионна реформа, предложена от Кремъл, неслучайно беше свикан в деня на вота. След намесата на президента, увеличението на пенсионната възраст беше сведено за мъжете - от 60 на 65 години, за жените - от 55 на 60 години, но недоволството остава.

В Екатеринбург полицията призова протестиращите да се разотидат. Арестувани бяха общо 281 души в 19 града. На Пушкинския площад в Москва демонстрантите носеха плакати "Това не е реформа, а грабеж" и "Искам да доживея до пенсия".

Алексей Навални беше арестуван през август и осъден за организиран от него неразрешен митинг през януари. Според опозиционера, целта е била да не се допусне участието му в протестите.

В същото време гласуването протича спокойно. Вотът в 80 района е за местни власти на различни нива. Избират се губернатори в 22 области. Московчани гласуват за кмет. Досегашният - Сергей Собянин, който е на поста от 2010 г, е без реална конкуренция.

Сергей Собянин, кандидат за кмет на Москва: Да ви кажа честно, чувствам се като ученик на изпит. Изпит, за който се готвих през последните пет години.

Президентът Путин пусна бюлетина в Москва и дори си сложи значка "Аз избрах кмет".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 000 фойерверки бяха изстреляни на най-голямото пиротехническо шоу в Европа
60 000 фойерверки бяха изстреляни на най-голямото пиротехническо шоу в Европа
БСП и Съюзът на българските антифашисти отбелязаха годишнината от 9 септември
БСП и Съюзът на българските антифашисти отбелязаха годишнината от 9 септември