НОВИНИ

Ден на ключови избори в Босна и Херцеговина

Днес в Босна и Херцеговина е ден за гласуване. Над 3,3 млн. гласоподаватели избират тримата членове на колективното председателство и представители на законодателните власти. Повече от две десетилетия след кървавата война, етническите съперничества доминират в политиката. Според наблюдатели сега Босна ще покаже дали може да се откъсне от тези тенденции, за да продължи пътя си към Европейския съюз и НАТО.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:04, 07.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В изборите в Босна и Херцеговина участват десетки партии, в листите фигурират близо 7500 кандидати за властта. В страната с изключително сложно държавно устройство партиите на трите общности - сърби, хървати и босненски мюсюлмани, залагат на национализма. Той е на дневен ред от войната насам и вече има опасения, че води към разпадане на държавата.

Сред водещите кандидат-президенти Милорад Додик се бори за по-голяма автономия, дори отцепване на Република Сръбска. Драган Чович иска отделен хърватски район. На различен език говорят избирателите, за които ключовата дума е промяна.

При масовата корупция и близо 40-процентна младежка безработица, сред настроенията на хората надделява песимизмът. За последните пет години около 170 000 босненци или 5% от населението са заминали в чужбина с еднопосочен билет.

На фона на прогнозите за най-ниската избирателна активност, откакто страната е независима, един от плакатите призовава: "Гласувайте или ще изчезнем".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на МВР връчи 341 нови служебни автомобила
Ръководството на МВР връчи 341 нови служебни автомобила
Сотир Цацаров обяви необходимост от нов модел за борба с битовата престъпност
Сотир Цацаров обяви необходимост от нов модел за борба с битовата престъпност