Ден на народната носия организират в Дойче шуле в Русе. В часовете учениците изработват кукерски маски, а идеята е да не се прекъсват традициите. За участие в събитието са поканени фолклорни групи, читалища и всички любители на българското народно творчество.

Русе

Инициативата на Гимназията с преподаване на немски език предвижда още ученици от Русе да се включат в надпревара за изработване на най-добрата кукерска маска и костюм. Има и конкурс за есе на тема: „Прошката“. Денят на народната носия ще бъде в навечерието на Сирни Заговезни.

Марияна Георгиева – учител по български език и литература: „Нашата основна цел беше да приобщим младите хора по един модерен начин към древните корени на нашата земя... Тази година решихме да му придадем регионален характер и да се впишем подобаващо в Европейската година на културното наследство.“
Галина Панова – учител по изобразително изкуство: „Амбицията ни е да направим най-дългата шевица, изработена от деца изобщо чрез пана, които се захващат едно за друго и се прави една дълга лента, с която се опитваме дори да направим една окръжност около нашето училище.“

Нашата цел е децата да усетят една силна, разтърсваща емоция, казват още двете преподавателки от Дойче шуле и допълват, че по този начин се стремят да изградят емоционалната интелигентност на своите възпитаници.