Мощното земетресение отне живота на най-малко 22-ма души. 45-ма бяха спасени. Според Министерството на здравеопазването - има около 600 леко ранени, на които е оказана медицинска помощ в няколко болници. Земният трус с магнитуд 6,4 засегна най-тежко крайбрежният туристически град Дуръс и Тумане. Това е най-мощното земетресение в Албания за последните десетилетия.

В град Тумане, където е екип на "По света и у нас", са загинали 14 души.

Вижте и още във видеото.

Намираме се в град Тумане. Само преди ден зад мен е имало 5-етажна сграда, сега има само руини. Хората, които виждате, са близките на около 8 безследно изчезнали, за които местните власти предполагат, че все още се намират под отломките. Почти без прекъсване спасителен екип с термовизионни камери от Гърция обследват тези отломки, за да открие дали има още сигнали за живот. Надеждите все още са силни.

Този град почти не спа през нощта. Над 150 души бяха настанени в палатков лагер от 70 палатки, който въоръжените сили на Албания изградиха за по-малко от 1,5 ч. пред очите ни. Има засилено присъствие на полиция, на спасители. Хора от всички краища на Албания и от съседните държави се притекоха на помощ кой с каквото може. Донесоха се одеала, вода, всички неща от първа необходимост.

Но Албания се съвзема. Мъжки посреща това природно бедствие.

Илир Лоци, заместник-кмет на Тумане: Ситуацията е много тежка. Има жертви. До момента е потвърдено за 14 жертви, но не знаем дали няма още загинали под руините. За други 20 души знаем, че са живи, но са затрупани. Операцията по откриването и спасяването им продължава. Знаем, че има още хора под разрушените къщи. Направихме импровизиран лагер, за да се справим през тези първи най-тежки дни.
Всички тук се опитват да помагат. Най-вече на хората в сградите.
Бестих, Прищина: Ние сме представители на футболните фенове в Прищина. Дойдохме днес, за да помогнем на нашите братя, защото в нужда трябва да си помагаме един на друг. Каквото можем, правим. Раздаваме лекарства, храна, някои имат нужда от пари. Това ще правим през следващите дни. Групата ни е от около 30 души.