Днес във Франция е ден на национален траур по повод кончината на бившия президент Жак Ширак. На траурните церемонии се очаква да присъстват много чуждестранни бивши и настоящи ръководители.

Цяла нощ вратите на Дома на инвалидите в Париж останаха отворени, за да могат повече хора да се сбогуват с Жак Ширак. Бившият президент на Франция почина в четвъртък на 86-годишна възраст.

За осми път в историята на Петата република е обявен ден на национален траур.

Тази сутрин е предвидена закрита семейна церемония в Дома на инвалидите, а на обяд в църквата "Сен Сюлпис" ще се състои възпоменателно богослужение. На него ще присъстват президентът Еманюел Макрон и близо 80 чуждестранни представители - настоящи държавни и правителствени ръководители, бивши държавници от времето на Ширак, членове на кралски семейства.

Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен обаче няма да отиде, защото семейството на Ширак изрази по-рано възражения спрямо присъствието ѝ.

Жак Ширак ще бъде погребан в централна част на гробището Монпарнас. В 15 ч местно време паметта му ще бъде почета с минута мълчание в администрациите и училищата на Франция.

Французите се сбогуват с Жак Ширак

Французите се сбогуват с Жак Ширак

Французите се прощават с президента Жак Ширак, който почина в четвъртък на 86-годишна възраст.