НОВИНИ

​Ден на отворените врати на "Дондуков" 2 (СНИМКИ / ВИДЕО)

Ден на отворените врати в президентството. Десетки чакаха на опашка през целия ден, за да видят "Дондуков" 2 отвътре. Събитието е част от инициативата Европейски дни на наследството 2017 година. Президентът като обединител на нацията трябва да търси консенсус по най-важните теми от дневния ред на обществото, заяви пред гостите Румен Радева, а вицепрезидентът Илияна Йотова използва моментът, за да критикува правителството за закъснялата реакция за закона за майчиния език в Украйна и призова за сериозна политика за българите зад граница.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:35, 17.09.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

От рано сутринта най-нетърпеливите вече чакаха на опашка. В 10:00 часа първата група посетители влезе в Гербовата зала, където президентът посреща делегации, награждава с ордени и представя служебното правителство. Днес там ги посрещна лично Румен Радев.

Румен Радев - президент на Република България: В този ден, който ни зарежда с много вяра, надежда и любов за мен и моят екип е удоволствие да ви посрещна в президентската институция. Президентът като обединител на нацията, като равноотдалечен от останалите власти е призван да търси съгласие и консенсус по най-важните теми.

След паузи за снимки и разговори, обиколката продължи в кабинета на Радев. Там най-малките дори сядаха на президентския стол.

Румен Радев - президент на Република България: Сега трябва да ми покажете кое знаме е българското. Това е, а това е европейското. Браво, ти направо си готов за президент.

БНТ: Какво знаете за президента?

Николай: Той работи с екипа си и го дават по телевизията... и ходи навсякъде.

Мария: Трябва да има връзка между младото поколение и президента.

Румен Радев поздрави и хората, които търпеливо чакаха на опашката, да дойде техния ред. Маира Маноз от Мексико дори успя да си направи снимка с държавния глава.

Маира Маноз, Мексико: Бях пред храм-паметника ,,Александър Невски". Казаха ми, че тук има голямо събитие, но което ще присъства българският президент. Разбира се, че съм много щастлива. Това е първото ми идване в София и не всеки има възможност да има снимка с президент.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също посрещаше гости в кабинета си. В отговор на въпрос, тя каза, че правителството е закъсняло с реакцията си по повод приетия закон в Украйна, който ограничава правото на българското малцинство да учи майчиния си език в училище. Според Йотова, Порошенко трябва да бъде накаран да наложи вето на закона.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Правата на малцинствата са нещо свещено. След като една държава ги е признала в своята Конституция тя трябва да ги спазва.

Утре Йотова отива в Западните покрайнини. Тя е разтревожена, че за първи път в Димитровград няма да има българска паралелка в местното училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гей парадът в Сърбия завърши без инциденти
Гей парадът в Сърбия завърши без инциденти
Силна буря връхлетя Сърбия, ураганен вятър във Войводина
Силна буря връхлетя Сърбия, ураганен вятър във Войводина