Днес е празникът на военновъздушните ни сили. По този повод ден на отворените врати има в музея на авиацията в Крумово. С решение на Министерския съвет от 1963-а година 16 октомври е обявен за ден на авиацията. На тази дата през 1912-а година по време на Балканската война двама български пилоти осъществяват първия боен полет на новосъздадената ни авиация. С тяхна помощ е обсадена Одринската крепост, смятана до тогава от цяла Европа за непревземаема.

Преди 104 години командирът на Първо аеропланно управление Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета „Албатрос" в бойна машина.

Стефан Синев, старши експерт в Музея на авиацията в Крумово: Излитат от летище Мустафа паша, днешния Свиленград. От там извършват полет в продължение на един час на височина около 600-800 метра и разузнават за първи път позициите на обсадената крепост.

За празника на военновъздушните сили днес музеят на авиацията в Крумово е отворен безплатно за посетители. Снимки и макет на самолет „Албатрос" връщат посетителите в 1912-а година. Гостите на музея ще могат да се качат в кабината на свръхзвуковия изтребител МИГ-21 и на борда на пътническия самолет ЯК 40.

Един от най-новите експонати в авиомузея в Крумово е випсамолетът ЯК 40. Той е бил на разположение на Авиотряд 28 и е служил за правителствени цели. Някогашните първи мъже са се возили доста удобно на ето тези луксозни кожени седалки.

Част от експозицията е и макетът на самолета на българския авиоконструктор Асен Йорданов. Изключително ценни са три от експонатите, които в музея наричат уникати.

Стефан Синев, старши експерт в Музея на авиацията в Крумово: Самолетът на Георги Божинов, спускаемият апарат на българския космонавт Георги Иванов. Във външната експозиция уникат е самолетът хидроплан Арадо 196 А-3, който е бил на въоръжение в нашата авиация през Втората Световна война и е единственият запазен самолет в света от този тип.

През 1911-а година правителството решава да купи самолети и да обучи пилоти в чужбина. Година по-късно България вече има своята въздушна армада. Днес главната мисия на военновъздушните сили е да гарантират суверенитета и сигурността на страната ни.