НОВИНИ

Каква е обстановката в Македония ден преди предсрочните парламентарни избори

В Македония днес е ден на размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. Последните проучвания дават преднина на ВМРО-ДПМНЕ, начело с Никола Груевски с до 12 процента пред социалдемократите на Зоран Заев. Вотът ще бъде следен от 4 706 наблюдатели.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:47, 10.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Днес в Македония е ден за размисъл. Вчера приключи предизборната кампания, белязана от множество нападки, фокусирана основно върху обвинения между двамата основни партийни лидери - бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и лидерът на досегашната опозиция на Социалния демократичен съюз на Македония Зоран Заев. От 2008 г насам това са четвъртите предсрочни парламентарни избори в Македония.

Тази политическа криза започна още през есента на 2014 г., когато опозицията реши да бойкотира парламента. В началото на миналата година избухнаха многохилядни антиправителствени протести, причината беше кампанията за "истината за Македония", с която опозиционния Социалния демократичен съюз на Македония огласи хиляди телефонни записи, които според тях уличават ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски в корупция и злоупотреба с властта. Сега именно това беше във фокуса на предизборната кампания.

Зоран Заев нарича Груевски престъпник и мафиот, от друга страна Груевски обвинява опозицията, че обслужва чужди интереси и се опитва да разедини Македония.

Как протече последният ден от предизборната кампания и какво е настроението на македонците, част от които са разочаровани от политическата класа, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия с нов премиер до часове
Италия с нов премиер "до часове"
Борисов: Предстои тежък съдебен процес след толкова жертви в Хитрино
Борисов: Предстои тежък съдебен процес след толкова жертви в Хитрино