След нападението във Франция беше повишена степента на тревога. Засилва се контролът по границите и на коледните базари. Днес в Страсбург е ден на траур.

© БТА / Christoph Schmidt / dpa via AP

Така осъмна Страсбург - с тежко въоръжени полицаи и с празни улици. Коледният пазар е затворен. Празна е и катедралата. Кметът на града забрани всички прояви на открито, докато тече полицейската операция.

Въоръжен с автомат нападателят атакува снощи малко преди 20 ч. местно време. Избра едно най-оживените места в Страсбург - историческият център на града, край Коледния базар.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Силите за сигурност са използвали оръжие в опит да спрат стрелеца.

В района на нападението се оказа и екип на БНТ. Малко след стрелбата в заведението загасили осветлението.

Милена Минкова, дирекция "Маркетинг и комуникации", БНТ: За около 15 минути бяхме в тъмното, чуха се писъци от първия етаж на заведението, ние бяхме на втория. Тогава се качи отново сервитьорката, каза ни никой да не слиза надолу и попита има ли лекар. Малко по-късно, след като всичко свърши, някъде към 1 ч. през нощта, разбрахме, че точно пред входа на заведението е прострелян човек, който е бил прибран в ресторанта от персонала. Не са могли да му помогнат, доста дълго чакаха линейка.

Нападателят успял да избяга с такси. Шофьорът потвърди, че мъжът бил ранен в крака. След като слязъл в квартал Найдорх, престрелките с полицаите продължили.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Между 20:20 ч. и 21:00 ч. нападателят е участвал в още две престрелки със силите за сигурност.

Нападението стана по време на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. На депутатите беше наредено да останат в сградата до късно през нощта.

Тази нощ френският президент свика извънредно заседание на министрите. След срещата беше взето решение да се повиши степента на тревога за цялата страната.