НОВИНИ

Нападателят от Мюнхен подражавал на Брайвик (ОБЗОР)

В Германия е обявен траур, канцлерът Ангела Меркел обеща престъплението да бъде разкрито докрай след свикания от нея Съвет по сигурността. Нападателят от Мюнхен, който снощи застреля 9 души, няма връзка с "Ислямска държава". Името на 18-годишния германец от ирански произход е Али Давид Сонболи. Баварската полиция съобщи, че нападателят се е лекувал от депресия, бил е обсебен от масовите стрелби и е действал сам. Младежът е роден и израснал в Мюнхен. Разследващите заявиха, че е бил вдъхновен от норвежкия убиец - Андерш Брайвик, който точно преди 5 години уби 77 души в Норвегия.

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 23.07.2016
Чете се за: 01:48 мин.
По света

СТРЕЛБАТА В МЮНХЕН: 9 УБИТИ, СТРЕЛЕЦЪТ Е ДЕЙСТВАЛ САМ

Това е снимката на Али Давид Сонболи, разпространена от медиите.

Твърди се, че този 18-годишен младеж е открил безразборна стрелба близо до един от най-големите търговски центрове в Мюнхен. Стрелял с 9 милиметров пистолет Глок и е имал 300 патрона.

След изстрелите настъпва паника. На място пристигат десетки полицейски и пожарни коли. Появява се информация за стрелба и други райони в Мюнхен. Блокран е целият градски транспорт, както и магистралите около града. Евакуирана е централната жп гара, напрежение има и на един от площадите в Мюнхен.

В ход е мащабна полицейска акция - издирват се няколко нападатели. Хората са призовани да не напускат домовете си или да останат на закрито. След няколко часа, на около 1 км от търговския център, патрул се натъква на предполагаемия заподозрян. Започва престрелка. Нападтелят е ранен, след което се самоубива. По думите на полицията, това е стрелецът и той е действал сам.

Хубертус Андре, началник на полицията в Мюнхен: Нападателят е 18-годишен. Роден и израснал в Мюнхен, ученик. Апартаментът му, или по-скоро стаята, в която е живеел, е претърсена. Няма индикации да е имал връзка с "Ислямска държава". Открити са обаче документи, свързани с масови убийства, и по всичко личи, че това е тема, която е интересувала заподзрения, и той задълбочено я е проучвал.

Мотивите на младия мъж са абсолютно непонятни, казват разследващите. По думите на очевидци, той е бил с военни ботуши и тъмни дрехи. Носел е раница. Тя е претърсена с робот, но в нея не са открити взривни вещества. Появи се и информация, че е крещял, че е германец.

Няма данни нападателят да е бил свързан с терористична организация, известно е, че не е бежанец, лекувал се е от депресия. Жителите на Мюнхен са потресени от случилото се. На мястото на стрелбата вече има цветя и свещи.

Катарина Обсер, жител на Мюнхен: Не мога да опиша как се чувствам, странно е, че се случва буквално на прага ми. Аз съм тук всеки ден. Минавам за работа оттук. А точно когато се е стреляло, обикновено се прибирам. Не мога да го опиша. Странно и страшно е!
Гурдрун Рюгемер, жител на Мюнхен: Това е моят дом, аз винаги минавам оттук. Спортната ми зала е тук, тук пазарувам, животът ми се случва тук. Сега не знам как ще продължа да идвам. Невинността, чувството за сигурност се изгуби, няма такова нещо като безопасност.

Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер благодари на силите за сигурност за реакцията им в Мюнхен. В Берлин се проведе заседание на федералния съвет за сигурност. Знамената в Германия са наполовина спуснати в памет на жертвите. А най-често задаваният въпрос не само в страната, но и по света е защо?

;
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ще открием какво точно стои зад престъплението в Мюнхен. Няма да имаме почивка докато не уточним как нападателят от Вюрцбург се е радикализирал. Държавата и нейните служби за сигурност ще продължат да правят всичко по силите си , за да защитават безопасността и свободата на хората в Германия.

Подозренията се завъртат около подражание на масовия убиец Брайвик, който преди 5 години застреля 77 души. Пръв кореспондентът ни Влади Велев направи тази асоциация. Той обясни, че веднага е направил такова предположение заради датата 22 юли, на която Брайвик извършва страшното си престъпление.

Вижте прякото включване на кореспондента ни в Мюнхен Владислав Велев.




;

Вижте разказ от първо лице на българи, живеещи в Мюнхен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завършват интерконектора България - Румъния до ноември
Завършват интерконектора България - Румъния до ноември
Намаляват берачите на билки в България
Намаляват берачите на билки в България