НОВИНИ

Мерки за сигурност на матурата по БЕЛ и външно оценяване след 7 клас

Утре е матурата по български език и литература за 12 клас и Националното външно оценяване по български език, което е и вход за гимназиите след 7 клас. Какви мерки за сигурност е предприело тази година просветното министерство и какво трябва да знаят учениците преди изпита - разказва Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:03, 20.05.2018
Чете се за: 01:02 мин.
Още

В 8 сутринта започва матурата за дванадесетокласниците. Те трябва да се явят в училищата, в които са разпределени в 7:30, като задължително носят:

  • черно пишещ химикал
  • документ за самоличност
  • служебната си бележка за допускане до изпит
;

10 100 квестори ще следят за реда в 4 276 учебни стаи. Видеонаблюдение ще има в 515 от училищата.

Промяна в изпитната програма няма, но за втора година матурата по български език и литература е разделена на три модула, за да не се получава информация отвън.

;

Първият модул е един час и е от 30 въпроса със затворени отговори, вторият също е един час и е от 10 въпроса с отворени отговори. Докато работи по тях, ученикът не може да излиза от залата, но може да излезе между модулите. Третият модул е от два часа като се пише интепретативно съчинение или есе. Тук може да се излиза от стаята час и половина след началото на модула, защото е преценено, че тема не може да се издиктува по телефона. Работят ли модулите?

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Ако погледнем в годините - миналата година е имало най- малко анулирани работи.
;

Другият изпит - на седмокласниците, започва в 10. Учениците трябва да дойдат в училищата, в които учат в 9 и 30 като носят служебните си бележки, документ за самоличност и синьо пишещ химикал. Изпитът е от два модула- тест от един час и преразказ от час и половина.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Всяко неправомерно действие по време на изпита, което е свързано с преписване, подсказване, неправомерни действия е основание за анулиране на работата. От друга страна, имаме абсолютното задължение да се спазват изискванията за анонимност на работата.

Затова учениците не трябва да поставят знаци върху изпитните работи.За втора година най- високият бал ще бъде не 36, а 500 точки. Всички ученици трябва да влязат в гимназия, защото кандидатстване след 8-ми клас няма.Тази година има близо 2500 паралелки в страната като професионалните са с 5% повече от профилираните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално издание на Децата на България са супер за първи юни
Специално издание на "Децата на България са супер" за първи юни
Частични местни избори в пазарджишкото село Семчиново
Частични местни избори в пазарджишкото село Семчиново