НОВИНИ

Ден преди местните избори в Турция

Утре са местните избори в Турция, днес предизборната кампания приключва. С митинг в Истанбул президентът Реджеп Ердоган ще закрие кампанията на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Александър Марков
от Александър Марков
12:07, 30.03.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Часове остават до края на предизборната кампания в Турция - една изключително напрегната и разделяща турското общество кампания. В нея се включи лично и президентът Ердоган. На този фон трябва да бъдат разглеждани и думите на външния министър Мевлют Чавушоглу.

Според журналисти и експерти, които следят вътрешнополитическия живот на Турция, нито дума няма в турските медии за изказването на Чавушоглу. Тази тема не занимава турското общество и медиите, защото на дневен ред са изборите.

Според много експерти, думите на турския външен министър трябва да се тълкуват като опит да бъдат привлечени гласоподаватели от трите ключови бастиона на републиканците по северните граници на Турция - Одрин, Текирда и Чорлу.

Исмаил Шехин - журналист: Има нещо друго - той каза, че те ще направят един закон там в България, обаче този закон дава сила, който си има... - мюфтията, ако има глоба, те могат да ви вземат недвижими имоти. Те казват, че това не трябва, няма смисъл...
Нахиде Дениз - кореспондент на БТА в Турция: Това са предизборни агитации в хода на кампанията. Отношенията между България и Турция са на висшите нива, много добри. Ние тук много се радваме на тях, те просто се чувстват и усещат, а това е главното, това е основното.
;

Кампанията е изключително ожесточена, защото според социологическите проучвания за първи път от 25 години насам управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган може да загуби управлението върху два ключови града - Анкара и Истанбул. Именно в Истанбул започна голямата политическа кариера на Реджеп Ердоган. Изборите се превърнаха като референдум за неговото управление, той получи разширени правомощия м.г.

Изборите ще се проведат и на фона на изключително усложнена икономическа обстановка, защото турската икономика страда от близо година. От края на м.г. в рецесии хората стават все по-недоволни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тютюнопроизводители на протест заради неполучени от гръцка фирма суми
Тютюнопроизводители на протест заради неполучени от гръцка фирма суми
Софийските рокери откриха новия мотосезон
Софийските рокери откриха новия мотосезон